:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2019   10:48

0

727

SAOPŠTENJE UREĐIVAČKOG KOLEGIJUMA SAJTA TV MOST

Uređivački kolegijum sajta TV Most, povodom reakcije Eparhije Raško-prizrenske na jučerašnju vest o sastanku vladike Srpske pravoslavne crkve sa ministrom unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova, saopštava da objavljivanjem ove vesti ne vodi nikakvu kampanju „naručenog blaćenja, kleveta i političkog obračuna“ protiv crkve. Niko od zaposlenih na sajtu TV Most, niti na celoj TV Most, prema našoj crkvi ne gaji nikakvo drugo osećanje do osećanja ljubavi i poštovanja, a jučerašnja vest je objavljena iz jednog jedinog razloga - zato što je vest.

U situaciji kada se srpski narod na Kosovu i Metohiji gotovo svakodnevno suočava sa pretnjama nasiljem i kada prištinski specijalci sve smelije upadaju na područje četiri opštine na severu a pogranična policija pleni osnovne životne namirnice iz centralne Srbije, svaki sastanak nekog od srpskih predstavnika sa kosovskim ministrom policije je vest od javnog značaja.

TV Most je, dakle, upravo u interesu javnosti, i bez ikakvih skrivenih motiva, objavila kratku informaciju o nenajavljenom i medijski neispraćenom sastanku episkopa Teodosija sa Ekremom Mustafom.  Stoga nas i pogađaju tvrdnje Eparhije raško-prizrenske u današnjem saopštenju.

Jedina suštinska primedba Eparhije raško-prizrenske našoj vesti je to što je događaj u našoj informaciji okarakterisan kao „tajni sastanak“. Međutim, kako proističe iz saopštenja Eparhije, on je održan pre dvadeset dana, bio je nenajavljen i ni danas javnost ne bi imala nikakvu informaciju da se takav susret dogodio da TV Most to nije objavila.

Dakle, po svim opisanim kriterijumima, taj sastanak jeste bio tajan, i u tom jednom epitetu ne treba tražiti nikakve skrivene primisli našeg medija i novinara.

Žao nam je što Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, umesto neosnovanog napada na TV Most, nije blagovremeno javnost informisala o razgovorima njegovog preosveštenstva episkopa Teodosija i Ekrema Mustafe.

Žao nam je i što vladika Teodosije, kao naš duhovni pastir, Ekremu Mustafi, osim brige za monaški život u srpskim manastirima na KiM, nije preneo i zabrinutost zbog sve bahatijeg i nasilnijeg delovanja kosovske policije u većinski srpskim sredinama, posebno na severu KiM, ili je možda to učinio ali nas autor saopštenja Eparhije o tome nije informisao.

Podsećamo da se sledeće sedmice navršava godinu dana od upada prištinskih specijalaca na sastanak srpskih političkih predstavnika u Kosovskoj Mitrovici, kada je veliki broj prisutnih zadobio povrede, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je vezan i u blindiranom vozilu odveden za Prištinu. Podsećamo da je to bio prvi masovni upad Albanaca sa dugim cevima na sever KIM, i da je potom usledilo još nekoliko takvih upada. Ni o tome, sudeći po saopštenju ERP, nije razgovarano na sastanku pre dvadeset dana.

Očito je nekome potrebno da se Srbi na severu KiM naviknu na to da su do zuba naoružani Albanci u policijskim uniformama normalna slika u srpskim sredinama, i u tom kontekstu svaki sastanak nekog od predstavnika našeg naroda sa komandantom tih struktura jeste informacija od nespornog javnog značaja i nešto što izaziva opravdano podozrenje.

Nadamo se da će Eparhija u teškim danima pred nama ažurnije informisati javnost o svojim aktivnostima, i da će nastaviti da doprinosi srpskoj sabornosti na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most

tv mostsaopštenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva