:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2020   16:42

0

80

Sastali se Kurti i Mustafa, razgovaraju o ukidanju taksi

Lideri vladajuće koalicije, Aljbin Kurti i Isa Mustfa, sastali su se danas u zgradi parlamenta da bi razgovarali o najavi kosovskog premijera o delimičnom i uslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH.

Predsednica parlamenta, Vjosa Osmani, najavila je ranije ovaj sastanak lidera vladajuće koalicije - Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Prištinska Koha piše da je sinoćnja najava premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, o delimičnom i uslovnom ukidanju taksi iznenadila Demokratski savez Kosova.

Član Predsedništva DSK, Skender Hiseni, izjavio je ranije danas da predlog koji je izneo sinoć Kurti o ukidanju taksi nije prethodno usglašen sa koalicionim partnerom.

Mustafa:O predlogu Kurtija trebalo prvo da se izjasni vlada

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa, zamerio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju zbog toga što predlog o delimičnom i uslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH nije prethodno razmotren na vladi.

Mustafa je uoči susreta sa Kurtijem rekao, da je predlog iznet sinoć trebalo razmotriti na vladi pre objavljivanja.

Lider DSK kaže da se sad treba baviti izričitim zahtevom SAD koje traže potpuno ukidanje taksi bez mera reciprociteta.

"Imamo izričit zahtev Sjedinjenih Država da se tarifa ukine, bez mera reciprociteta", rekao je Mustafi, uz napomenu da postoji i stav EU, koja je pozdravila Kurtijev predlog.

Mustafa smatra da predstavnici Prištine treba da razgovaraju sa predstavnicima međunarodne zajednice, SAD i EU, kako bi se našlo prihvatljivo rešenje za, kako je rekao, "obe strane".

Prihvatljivo rešenje je potrebno kako bi takse bile ukinute, ali i, kako je kazao, "prisilila Srbija da se odrekne svih necarinskih mera i kampanje koju vodi za odpriznavanje Kosova".

To bi, smatra Mustafa, otvorilo put za nastavak dijaloga i, kako je naveo, "uzajamno priznavanje".

"Mislim da još uvek imamo prostora da sednemo sa Pokretom Samoopredeljenje i vidimo sve mogućnosti, da nađemo rešenje koje čuva partnerstvo sa SAD i EU, jer izolovano Kosovo nema perspektivu ni budućnost", naveo je Mustafa u izjavi za tv Kljan Kosova.

On kaže da niti podržava niti je protiv Kurtijevog predloga za ukidanje taksi, ali da je svakako o tome trebalo prethodno da se izjasni vlada.

"Odluke se javno objavljuju tek nakon što ih odobri vlada", jasan je Mustfa.

Istakao je da bez obzira na to šta Kurti kaže, to je pitanje vlade, kao i činjenica da su SAD jasno poručile da ne prihvataju delimično i uslovno ukidanje taksi.

"U trenutku smo kada moramo da slušamo šta SAD govore, da održavamo partnerstvo sa njima i u tom duhu rešimo ovaj problem", naveo je Mustafa.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva