:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Jul 18, 2023   13:26

0

103

Sijarto: Mađarska je za mir, uprkos svim osudama

Kao sused Ukrajine, Mađarska se zalaže za što skorije uspostavljanje mira i nastaviće da to čini "uprkos svim osudama i napadima", izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Sijarto je izjavio da su Mađari "već platili visoku cenu" za rat u Ukrajini iako "nisu odgovorni" za njega, prenosi MTI.

Zbunjujuće je zašto argumenti Mađarske za mir nisu prihvaćeni kao "preovlađujući stav", rekao je Sijarto.

On je dodao da se rešenje sukoba u Ukrajini neće postići na bojnom polju već za pregovaračkim stolom.

U obraćanju, nakon svog ukrajinskog kolege, Sijarto je rekao da se uslovi za početak pregovora, koji imaju za cilj diplomatsko rešenje, pogoršavaju svakim danom i upozorio da "što duže traje rat i što više oružja Ukrajina dobije, to će više ljudi umreti i razaranje će biti gore".

"Želimo da međunarodna zajednica šalje više mira nego oružja", rekao je Sijarto.

On je naveo i da presecanje komunikacionih kanala takođe znači da "svet odustaje od svake nade u mir" i pozdravio "sve mirovne napore", poput onih Vatikana, Turske i zemalja Afrike.

Sijarto je govorio i o značaju bezbednosti u snabdevanju hrane za Afriku i upozorio da bi njeni prekidi "lako mogli dovesti do ozbiljnih bezbednosnih izazova sa globalnim posledicama, poput talasa migracija i terorizma".

"Kako bismo mogli da se nosimo sa više bezbednosnih izazova istovremeno ako ne možemo da se nosimo sa jednim", naglasio je mađarski ministar.

On je rekao da globalna bezbednost nikada nije bila lošija za proteklih 80 godina i da neke zemlje "otvoreno i besramno govore o svojim nuklearnim kapacitetima", dok je mogućnost trećeg svetskog rata, kako je dodao, veća nego ikada ranije.

Sijarto je upozorio da se svet "brzo deli u blokove", dodajući da "centralna Evropa ima veoma loša iskustva" kad god je region bio "na gubitničkoj strani sukoba između Istoka i Zapada".

Izvor: T a n j u g

Peter SijartoMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva