:

:

TV Most

Foto: rts.rs

clock

Maj 11, 2015   12:05

0

181

Skupština 21. maja o osnivanju Specijalnog suda

Kosovska slupština će, prema izvorima te agencije, usvajanjem tih amandmana okončati proces osnivanja Specijalnog suda jer je to, kako se podseća, zahtev međunarodne zajednice.

"Taj datum je poslednji rok da bi u Skupštini rekli "da" Specijalnom sudu", rekao je zvaničnik vladine koalicije za "Kosovapres".

U sredu se očekuje da parlamentarna komisija za pravosuđe razmotri amandmane za ustavne promene koje je predložila kosovska vlada za osnivanje Specijalnog suda.

To je za "Kosovapres" potvrdio poslanik DSK Armend Zemaj koji je i član komisije za pravosuđe.

"Poslanici imaju pravo da diksutuju, ali mi nismo ti koji mogu da zaustave niti promene bilo šta nego smo obavezni da predložimo plenarnoj sednici, na kojoj će biti doneta odluka", rekao je Zemaj za "Kosovapres".

Protiv osnivanja Specijalnog suda do sada se izjasnila opozicija, ali i nekoliko poslanika vladajuće koalicije, podseća "Kosovapres".

Kako su ranije pisali prištinski mediji najmanje 4 poslanika DPK Hašima Tačija će glasati protiv Specijalnog Suda, od 5 nezavisnih poslanika, za troje nije sigurno da li će da glasaju za osnivanje Specijalnog suda, dok je unutar DSK poslanik Anton Cuni najavio da će da glasa protiv.

Nedavno je, kako su pisali prištinski mediji, troje poslanika bošnjacke zajednice najavilo da će glasati protiv osnivanja tog suda uslovljavajući svoje glasove formiranjem opštine Rečane koja im je obećana tokom izborne kampanje 2014.

Mediji u Prištini su preneli da je neizvesno da li će Skupština Kosova imati na sednici 81 poslanika koliko je potrebno za usvajanje odluke o osnivanju Specijalnog Suda.

S druge strane, međunarodni predstavnici na Kosovu, ali i iz Brisela i Njujorka najavljuju da u slučaju da Skupstina Kosova ne bude usvojila odluku o osnivanju Specijalnog suda, to će učiniti SB OUN, ali su istakli da bi to imalo posledice za imidž Kosova u svetu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva