:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2020   8:32

0

198

Specijalni sud: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, osvetu i odavanje sudskih tajni

Predsednik Organizacije veterana OVK Hisni Gucati, kojeg su juče uhapsili istražitelji Specijalnog suda, optužen je za zastrašivanje svedoka, osvetu i odavanje tajni suda, piše Reporteri. To je nekoliko sati nakon hapšenja saopštilo Specijalizovano tužilaštvo.

Kancelarija specijalizovanog tužioca izjavila je da se Gucatiju ova dela stavljaju na teret u skladu sa Krivičnim zakonikom Kosova, član 15 stav 2 specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca.

Protiv njega je raspisana poternica zbog krivičnih dela "protiv sprovođenja pravde, odnosno zbog zastrašivanja svedoka, osvete i kršenja tajnosti postupka”, koja pominje i konferencije za štampu.

"Postoji osnovana sumnja da je Gucati održao tri konferencije za štampu 7., 16. i 22. septembra 2020. godine, gde je medijima distribuirao ili stavljao na raspolaganje informacije i poverljive i nejavna dokumenta u vezi sa radom Kancelarije "Specijalizovanog tužilaca i nije intervenisao kada je Nasim Haradinaj pomenuo ime svedoka i pružio informacije o mestu gde živi i druge lične podatke“, navodi se u poternici za Gucatijem.

Za prvo pojavljivanje Gucatija pred pretpretresnim sudijom, Specijalizovana veća kažu da će to objaviti kasnije.

Neposredno nakon hapšenja Gucatija, advokat Organizacije veteran OVK Tome Gaši rekao je da „na osnovu odluke koju smo videli, može biti verovatno da je Gucati uhapšen zbog onoga što sud smatra ometanjem pravde".

Putem saopštenja za štampu, Specijalizovano tužilaštvo je navelo da su Evropska misija vladavine prava (EULEKS) i kosovska policija pružili operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu tokom hapšenja Gucatija.

Gucati je uhapšen u kancelarijama Organizacije veterana OVK juče, gde su tokom dana službenici Euleksa i Specijalno tužilaštvo obavili raciju.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMSpecijalni sud za OVKGucati
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva