:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Januar 25, 2021   8:31

0

115

Srbi na KiM još popisuju štetu od poplava - ima i porodica koje posle bujica nemaju gde

Nedavne poplave na Kosovu i Metohiji oštetile su na stotine kuća i domaćinstava. U srpskim sredinama još se popisuje šteta, ali je krenulo popravljanje kuća. Ima i porodica koje posle poplave nemaju gde.

Voda se povukla, ali tragovi neće tako brzo. Porodica Grbić u Gušterici pre poplave godinama je ulagala u kuću, mada nije njihova. Sada im se u vlažnu i hladnu kuću ne vraća.

"Mi imamo bebu od godinu dana, jednog sina od tri i jednog od 10 godina. Gde ćemo da se vratimo, u vlagu da navučemo neku bolest. Snašli smo se nekako, ali šta da radimo. Svoju kuću nemamo", kaže Radojica Grbić.

Ističe da je kredit podigao kako bi je opremio koliko toliko za normalan život, ali voda je sve uništila. "Trenutno smo ostali na ulici. Jedan čovek iz sela nas je pustio u njegovu kuću da budemo privremeno tu, pa zdravlja do leta, videćemo", dodaje Grbić.

Grbići imaju plac, ali za gradnju kuće treba im pomoć. Nemaju stalni posao i kažu žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

Njihov dom je samo jedan od 250 koje je u jednoj noći poplavila voda. Uginula je i stoka i živina. Za preživele životinje Eparhija raško-prizrenska deli pšenicu i drugu hranu.

Svetlana Stević iz Humanitarne organizacija "Majka devet Jugovića" kaže da će se sa prijateljima iz Srbije i inostranstva potruditi da se ljudima kupe pločice za kuće, pokućstvo, bela tehnika, zamrzivači, frižideri.

U pomoć je već pritekla Vlada. Preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljena je oprema i u toku je isušivanje i čišćenje kuća. Ugroženima je obećana i finansijska pomoć.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva