:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2022   16:20

0

73

Srbija u Njujorku dobila snažan adut za odbranu Kosova i Metohije

Osam nota država koje hoće da povuku priznanje lažnog Kosova veliki je adut i kapital u džepu Srbije u borbi za Kosovo i Metohiju. To bi moglo da navede i druge države članice UN da krenu istim putem. Ujedno, to je i vetar našoj diplomatiji ali i dodatni argument za pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, saglasni su sagovornici Sputnjika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne Skupštine UN rekao je da mu je na jednom od sastanaka uručena još jedna nota o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i da će Srbija i dalje raditi na tom procesu.

Kapital za odbranu Kosova i Metohije

On je dodao da u „džepu“ Srbija ima trenutno osam nota o otpriznavanju kosovske državnosti, ali da će ćutati dok kosovska strana ne bude pokušala da uđe u neku od međunarodnih institucija.

Sagovornici Sputnjika, profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić i politički analitičar Vladimir Dobrosavljević saglasni su da je u pitanju veliki uspeh srpske diplomatije i jak argument Srbije.

„To jeste snažan adut u našim rukama u borbi za Kosovo i Metohiju ali bi trebalo i obelodaniti imena tih država. Ujedno to daje snagu Srbiji i srpskoj diplomatiji da se na neki način argumentovano suprotstave raznim savetnicima i njihovim planovima i ultimatumima i da ta zapadna agresija popusti jer se vidi da najveći broj članica UN podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji. A ne, dakle, zapadnu politiku u stvaranju kosovske državnosti,“ ističe Perišić.

Podstrek za druge članice UN

Naš sagovornik kaže i da je činjenica da je sama UN izgubila snagu pod pritiskom Amerike, ali je uveren da ukoliko predsednik Srbije bude u svom izlaganju izneo kao jedan od argumenata ovu činjenicu, da bi to moglo da utiče na neke članice UN.

„Ujedinjene nacije su razvaljene i ruinirane geopolitikom Amerike i to stvaranje kosovske države nije imalo saglasnost UN kao i sve drugo po pitanju KiM što je urađeno mimo saglasnosti UN.

Međutim, ove činjenice bi mogle da dopru do drugih pojedinačnih članica UN koje bi mogle da preispitaju takođe svoje odluke o priznanju Kosova, što bi svakako nama dodatno išlo u prilog,“ mišljenja je Perišić.

Dobrosavljević podseća da smo Vašingtonskim sporazumom na sebe preuzeli obavezu da nećemo lobirati na otpriznavanju Kosova ukoliko Kosovo ne bude radilo na učlanjenju u međunarodne organizacije i napominje da se pred ovaj samit šefova država u Njujorku, pričalo da Priština namerava da traži stolicu u UN.

Rampa za Kosovo u UN

„U ovom trenutku, više od polovine članica UN ne priznaje Kosovo kao državu, čime je onemogućeno Kosovu da dobije čak i stolicu države posmatrača u UN kao što to ima Palestina,“ ističe naš sagovornik.

To je, kako kaže, dodatni razlog što su note tih osam država koje bi povukle svoje priznanje Kosova, veliki kapital u džepu Srbije.

„Na kraju krajeva, to je dodatni argument ne samo nama, već i članicama pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo. Tako da, čim postoji veliko insistiranje na tome da ne idemo dalje u tu vrstu aktivnosti, znači da to svakako negde remeti planove zapada i željeni kontekst zapadnih saveznika u odnosu prema Srbiji i Kosovu,“ smatra Dobrosavljević.

Na spisku država koje bi mogle da povuku priznanje Kosova su i neke veoma uticajne zemlje u svojim regijama, čija bi odluka mogla da izazove i domino efekat novih povlačenja priznavanja Kosova.

Adut za pregovore

Od kada je Srbija započela diplomatsku akciju lobiranja za povlačenje priznavanja Kosova, podrška Prištini se osula u Ujedinjenim nacijama, tako da sada od 193 članice, Kosovo priznaju 84 države, dok 104 države južnu srpsku pokrajinu ne smatraju državom. Tu je i pet država u takozvanom fluidnom statusu - formalno priznaju Prištinu, ali više ne glasaju u njenu korist.

Predsednik Srbije je kazao da će u govoru u Ujedinjenim nacijama preskakati kurtoazna obraćanja i da mu je „važno da će sadržaj biti precizan i tačan i da ostane zabeleženo šta sam rekao u UN o onome što se dešavalo i što se dešava na Balkanu“.

Izvor: Sputnik.rs; Foto: mathias reding unsplash

KiMSrbijaUN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva