:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2020   15:58

0

295

Srušena kuća Srbinu iz Cernice bez ikakvog obaveštenja ili najave

Zaposleni u administraciji kosovske opštine Gnjilane jutros su bagerima počeli da ruše porodičnu kuću Jovice Menkovića  iz Cernice, koji živi u teškim socijalnim uslovima.

Ekipa za rušenje, opremljena bagerom i teškim kamionom, počela je da radi rano jutros, bez ikakvog obaveštenja ili najave.
Domaćin, Jovica Menković, kaže za Puls da poseduje urednu dokumentaciju.

„Kuća je sagrađena 1996.godine na placu koji smo dobili od Mesne zajednice Cernica. Podneo sam zahtev kosovskoj opštini Gnjilane za uknjiženje kuće, ali su me odbili, na šta sam se žalio, ali još nisam dobio konačno rešenje. Međutim, oni su ipak kuću srušili“, kaže Menković koji je bio prinuđen da se sa familiom privremeno preseli kod strica.

Sa druge strane, u kosovskoj opštini Gnjilane kažu da su objekat srušili na osnovu zahteva Fatljum Mehmetija, predstavnika sela.

„Kuća je bila nebezbedna za stanovanje i predstavljala je opasnost za građane“, kaže direktor opštinske inspekcije Gnjilane Nevzad Dušica.

Međutim, Predsednik Privremenog organa srpske opštine Gnjilane Srđan Mitrović  oštro je osudio  ovaj čin nazvavši ga vandalskim i nezakonitim.

“Ova porodica poseduje urednu dokumentaciju o tome, ali koju opština Gnjilane pri privremenim kosovskim institucijama nije uvažila kao relevantnu”, navodi se u saopštenju Mitrovića dostavljenom našoj redakciji.

O događaju je obavešten i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, kao i predstavnici Srpske liste, imajući u vidu da je reč o, kako se navodi, pritisku i maltretiranju preostalih Srba u ovom multietničkom selu gnjilanske opštine.
U popodnevnim časovima, u Cernici se očekuje poseta ministra Jevtića.

“Ovaj događaj nije jedini već samo jedan u nizu pokušaja pritiska na preostale Srbe na iseljavanje”, navodi Mitrović.

Menkovići žive u teškim socijalnim uslovima, u šestočlanom domaćinstvu sa troje dece.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva