:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Oktobar 14, 2020   17:39

0

149

Starović: Najava Srba o napuštanju prištinskih institucija potpuno opravdana

Najave predstavnika Srba sa Kosova i Metohije o mogućem povlačenju iz prištinskih institucija potpuno su opravdane, imajući u vidu jasne stavove albanskih političara da nemaju nameru da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) i nereagovanje EU na te izjave, ocenio je danas za Tanjug predstavnik Centra za društvenu stabilnost Nemanja Starović.

Međutim, Starović napominje da je važno da se dobro promisli na koji će način takva odluka biti sprovedena u opštinama na severu KiM, ali i u srpskim sredinama koje se nalaze južno od Ibra.

"Najava predstavnika Srba sa KiM je potpuno opravdana, imajući u vidu glasno i jasno saopštene stavove albanskih političara da nemaju ni najmanju nameru da formiraju ZSO, što predstavlja njihovu obavezu iz Briselskog sporazuma", kaže Starović.

Ukazuje i na upadljivo ćutanje briselske administracije, koja je, kako kaže, nespremna da primeni bilo koji od raspoloživih mehanizama pritisaka kako bi "privolela" prištinsku stranu da se drzi onoga na šta se svojim potpisom obavezala.

"Međutim, pre nego šsto dođe do povlačenja, važno je da se dobro promisli o tome na koji će način takva odluka biti sprovedena i da se promisliti o svim mogućim posledicama takvoga čina", ističe Starović.

Tu najavu predstavnika Srba sa KiM vidi kao dobru jer je ona u skladu sa "principa predvidivosti kojima se vodi spoljna politika Srbije".

"Ti principi uvek nedvosmisleno doprinose kredibilitetu pregovaračke strane, a međunarodna zajednica je unapred obaveštena o mogućim potezima srpske strane, kao i o obrazloženjima koja su i te kako validna", zajključio je Starović.

Izvor: Танјуг

KiMStarovićSrpska listanapuštanje institucija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva