:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Oktobar 01, 2021   16:15

0

72

Stoltenberg: Trajno političko rešenje u interesu NATO i EU; Ostajemo u kontaktu sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg saopštio je danas da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o dogovoru o smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije i poručio da je zajednički interes NATO i EU da se pronađe trajno političko rešenje za tu oblast.

Stoltenberg je na Tviteru naglasio da će Kfor nastaviti da osigurava bezbedno okruženje i slobodu kretanja na KiM.

Generalni sekretar NATO objavio je i fotografiju sa Lajčakom.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, postigli su juče dogovor o smanjenju tenzija na severu KiM.

16:48 - Ostajemo u kontaktu sa Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarali su danas o dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Stoltenberg je kazao da NATO pozdravlja nedavno postignut sporazum o deeskalaciji i napredak na severu postignut uz posredstvo EU i naveo da misija Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđivanju efikasne implementacije dogovorenog i da NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, NATO će ostati u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije.

"NATO snažno podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore sa ciljem da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine kao jedoinog puta da se postigne trajan politički sporazum i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

Stoltenberg je pozdravio i saradnju EU i NATO kao odlučan primer strateške saradnje između dve organizacije.

Izvor: Танјуг

KiMStoltenbergsporazumtabliceEUNATOVučićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva