:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2023   11:28

0

136

Svedočenjem Radoševića nastavljeno suđenje bivšim liderima tzv. OVK

U Specijalnom sudu za zločine OVK u Hagu danas je nastavljeno suđenje komandantima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, svedočenjem novinara Nebojše Radoševića koji je 1998. godine zajedno sa kolegom fotografom Vladimirom Dobričićem bio kidnapovan i držan u pritvoru 40 dana.

Radošević koji je u to vreme bio novinar novinske agencije Tanjug opisao je tokom suđenja, na kome ga je ispitivao advokat Hašima Tačija, gde su ga pripadnici tzv. OVK odveli, kako su se ponašali prema njemu, ali je svedočio i o tome kako su tukli dvojicu srpskih policajaca.

Rekao je i da su tokom tih 40 dana bili držani na više lokacija.

"Mi smo prošli uglavnom korektno. Samo su mi gurnuli pušku u usta, pretili nam nožem i jednom je moglo da dođe do incidenta", rekao je on.

Radošević je u jesen 1998. godine, zajedno sa fotografom Vladimirom Dobričićem bio pritvoren od strane pripadnika OVK 1998. godine.

Oni su najpre bili optuženi za špijunažu, a nakon 40 dana kada su ih pustili rečeno im je da su pritvoreni jer su bez dozvole ušli na "teritoriju OVK" bez dozvole Adema Demaćija.

Tokom suđenja, on je rekao da mu je u pritvoru u selu Klečka prećeno nožem, kao i da su on i kolega bili prebijeni u pritvoru i smešteni u sobu koja je bila bez stakla na prozorima.

Prema optužnici, Radoševića i Dobričiča ispitivali su, pored ostalih, Tači i Fatmir Ljimaj.

Bivši lideri tzv. OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi su za ratne zločine na KiM i u Albaniji, a u pritvoru se nalaze od oktobra, odnosno novembra 2020. godine.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva