:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2021   21:13

0

116

Treća grupa avganistanskih izbeglica stigla na KiM

Treća grupa od 131 avganistanskog državljanina doputovala je na KiM, avionom američkih snaga iz Nemačke, koji je sleteo na prištinski aerodrom danas oko 17 sati, prenosi Reporteri.

 

Do sada je na KiM došlo 355 Avganistanaca, koji će tu privremeno ostati dok se ne uredi njihova dokumentacija za nastanjenje u Sjedinjenim Državama ili nekoj državi članici NATO-a.

Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svečlja rekao je da je prijem Avganistanaca za privremeni boravak na Kosovu* zasnovan na odlukama vlade. 

“Preuzeli smo obavezu naših saveznika da njihovo privremeno nastanjenje na Kosovu traje što je moguće kraće”, rekao je on.

Svečlja je naveo da mu nije poznat tačan broj dece u grupi koja je danas stigla na KiM, ali da će im, ako bude potrebno, biti omogućeno obrazovanje.

“Uveren sam da njihov ostanak neće trajati toliko dugo da bi započele pripreme za školsku godinu”, rekao je Svečlja.

Naveo je da niko od državljana Avganistana nije zaražen koronavirusom i da će biti vakcinisani vakcinom Džonson i Džonson, koju obezbeđuju SAD.

Ministar kaže da su Avganistanci koji su došli na KiM upisani u bazu podataka granične policije i smešteni u bivšem kampu u Uroševcu, a da im je potrebna i psiho-socijalna pomoć, koja će im biti pružena u koordinaciji sa zemljama NATO-a.

Svečlja je ranije izjavio da se očekuje da će oko 2.000 državljana Avganistana doći na Kosovo.

Špat Baljaj iz Kosovskog centra za bezbednosne studije kaže za Radio Slobodna Evropa da Kosovo* ima tehničke kapacitete da ih smesti.

„Prijem avganistanskih građana na Kosovo je ispravna odluka, ne samo sa moralnog i humanitarnog stanovišta, već i potvrđuje strateški položaj Kosova u odnosu na NATO saveznike”, kaže Baljaj.

Kosovske vlasti su navele da će Avganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana, a stotine izbeglica iz Avganistana smešteno je u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Izvor: Kosovo Onlajn

AvganistanciizbegliceKiM

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva