:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2023   8:23

0

93

U ponoć istekao rok za predaju izbornih lista, RIK proglasio trinaest

Dvadeset šesti dan kampanje za parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji. U ponoć je istekao rok za predaju izbornih lista, a 1. decembar je krajnji rok za utvrđivanje zbirne liste za izbore 17. decembra. Do sada je za parlamentarne izbore proglašeno 13 lista.

Nekoliko lista čeka na proglašenje

U ponoć 26. novembra je istekao rok za predaju izbornih lista za učešće na izborima, koji će biti održani 17. decembra, a Republička izborna komisija je do sada proglasila 13 izbornih lista.

RIK je naložio nekim listama, među kojima i izbornoj listi "Čedomir Jovanović - Mora drugačije", da u roku od 48 sati otklone nedostatke koji su smetnja za njihovo proglašenje, odnosno nedostajući broj potpisa podrške birača.

Takođe, RIK je naložio i koaliciji "Dosta!Evropski put" i izbornoj listi "Ruska stranka-Slobodan Nikolić" da u istom roku otklone nedostatke zbog kojih nije bilo moguće njihovo proglašenje, kao i izbornoj listi “Srbija na Zapadu da se struka pita”. Peta lista koja treba da otkloni nedostatke jeste lista ”Albanska demokratska alternative - ujedinjena dolina”, tako što će u tom roku dostaviti još 739 pravno valjanih potpisa.

U slučaju da u predviđenom roku navedene liste ne otklone nedostatke, neće biti proglašene.

Proglašenje čeka i lista dr Branimir Nestorović “Mi Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović”, koji je večeras predao potpise za učešće na izborima, kao i Koalicija Ruski manjinski savez čiji je nosilac Pavle Bihali, a listu, prema njegovim rečima, čine Srpsko-ruska partija Vukovi i Srpsko-grčki pokret.

Republička izborna komisija proglasila je do sada trinaest lista:

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane

2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE

3. DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - BOŠKO OBRADOVIĆ - NACIONALNO OKUPLjANjE - DRŽAVOTVORNA SNAGA - Srpska stranka Zavetnici - Srpski pokret Dveri

5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – Srpska koalicija NADA – Novi DSS – POKS – Vojislav Mihailović

6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!

7. SRBIJA PROTIV NASILjA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ - MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE „SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINjENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENjA – BOŠNjACI SANDžAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI

9. SDA SANDžAKA - DR SULEJMAN UGLjANIN/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU

11. NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILjNI LjUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ

12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – Saša Radulović (DJB) - Boris Tadić (SDS) - Ana Pejić (Otete bebe).

13. POLITIČKA BORBA ALBANACA SE NASTAVLjA – ŠAIP KAMBERI /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, kao i pokrajinski izbori.

Pokrajinski izbori raspisani su u četvrtak 16. novembra. PIK je proglasio izbornu listu "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane". Proglašena je i lista "Ivica Dačić – premijer Srbije", zatim lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", kao i lista "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek!". PIK je proglasio i liste koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, listu koju je podneo Savez vojvođanskih Mađara, kao i listu "Srbija protiv nasilja" koju je podnela koalicija "Srbija protiv nasilja". Proglašene su i liste Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Usame Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka i Čedomir Jovanović – Vojvodina mora drugačije.

Lokalni izbori biće održani u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

Biće održani i u opštinama Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Izborne liste mogle su da se podnesu do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu "e-Uprava".

RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi

Izvor: RTS; Foto: Subotica danas

IzboriRIKliste
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva