:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2024   12:30

0

126

Ukoliko ne bude izmene Ohridskog sporazuma, on za Srbiju neće biti prihvatljiv

Sam Ohridski sporazum i Aneks o njegovoj primeni su "crvena linija" za Srbiju i, ukoliko ne bude izmene, on za Srbiju nije prihvatljiv zato što daje elemente državnosti Kosovu i omogućava verifikaciju Kosova kao države, kroz de facto priznanje, izjavio je karijerni diplomata Zoran Milivojević povodom predloga Evropske komisije i Evropske službe za spoljnu akciju o izmenama i dopunama u pregovaračkom okviru Srbije.

Ovim predlogom, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i Aneks primene koji je usaglašen prošlog marta u Ohridu, bi formalno bili sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Videćemo šta će biti ugrađeno u Poglavlje 35, imajući u vidu da je Srbija istakla rezerve i u samom Ohridu, i u svom pismu iz decembra gde je jasno rekla da je za Srbiju de fakto priznanje Kosova neprihvatljivo. To se pre svega odnosi na članove dva i četiri, na one članove koji govore o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova u skladu sa poveljom UN, i pristup Kosova međunarodnim organizacijama, bez izuzetka", naveo je on za Tanjug.

Milivojević kaže da će od toga zavisiti dalji proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i dijaloga u kom posreduje EU, ali i tempo i sadržaj pregovora Srbije ka članstvu u EU.

"Ukoliko EU ostane na tim pozicijama da od Srbije traži de fakto priznanje Kosova, odnosno ako ugradi Ohridski sporazum i Aneks o njegovoj primeni, u tom slučaju pregovarački proces dobija drugačiji karakter, a njegov tempo i sadržaj zavisiće od stava EU, odnosno od merila koja će na osnovu toga ugraditi u Poglavlje 35", objasnio je on.

Milivojević kaže da ovaj predlog nije iznenađenje, već ispoštovana procedura, podsetivši da je u decembru Savet ministara zatražio od Evropske komisije da sačini predlog da se Poglavlje 35 dopuni sa Ohridskim sporazumom i Aneksom o primeni do kraja januara.

"Oni su kasnili dva, tri dana, međutim to je stvar procedure i administracije, ali je ovim ispoštovana politička volja koja je usaglašena na nivou Saveta EU, dakle na nivou 27 zemalja članica. Videćemo da li će to biti tako predočeno imajući u vidu da pet članica EU ne priznaju Kosovo, i drugo da je Srbija na te zaključke stavila svoje pismene rezerve. Ukoliko se to uvaži, onda to omogućava nastavak procesa pregovaranja i proces normalizacije", izjavio je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko Ohridski sporazum ostane u izvornom delu i ukoliko se ne uvaže rezerve Srbije, onda to komplikuje pregovarački proces i dovodi u pitanje iskrenu političku volju da li EU želi normalizaciju i da li želi Srbiju u EU.

Kada je reč o političkim uslovljanjima Srbije, Milivojević kaže da to nije nikakvo iznenađenje, podsetivši da je Poglavlje 35 nešto što je novina i što nije važilo ni za jednu drugu državu ranije, odnosno jedna vrsta političkog uslovljavanja da se kosovsko pitanje reši pre ulaska Srbije u EU.

"Imajući u vidu većinu u EU, na čelu sa vodećim držvama Nemačkom, Francuskom, Italijom koje su priznale nezavisnost Kosova, očigledno je da taj politički stav ima težinu i da posledica tog stava i tog pritiska većine koja je priznala Kosovo proizvodi upravo i ovo političko uslovljavanje kome sad svedočimo. Biće odlučujuće šta će sadržavati Poglavlje 35 i da li će to biti uslov koji Srbija ne može da prihvati", napomenuo je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

KiMMilivojevićOhridski sporazumdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva