:

:

TV Most

clock

April 19, 2021   18:19

0

161

Uprava zatvora prebacuje Navaljnog u bolnicu

Rukovodstvo zatvora u kojem opozicioni ruski lider Aleksej Navaljni (44) služi zatvorsku kaznu od dve i po godine saopštilo je danas da je odlučilo da prebaci Navaljnog, koji 19 dana štrajkuje glađu, u zatvorsku bolnicu, javio je Rojters.

Zatvorska služba je navela da je zdravlje opozicionog političara "zadovoljavajuće" i da ga svakodnevno pregledaju doktori.

Prijatelji Navaljnog su ranije upozorili da je njegovo stanje loše, da mu preti otkazivanje bubrega ukoliko ne dobije adekvatnu medicinsku negu, kao da mu je vid sve lošiji.

Aleksej Lipster, advokat Navaljnog, izjavio je da se zdravstveno stanje njegovog klijenta, koji štrajkuje glađu od 31. marta, pogoršava i upozorio je da situacija "postaje sve gora".

Lipster je izjavio da su ruske vlasti danas premestile Navaljnog iz zatvora kod grada Pokrov, u zatvorsku bolnicu u gradu Vladimir, nadomak Moskve.

On je dodao da u zatvorskom krugu čeka da mu nadležni zatvorski organi odobre da se vidi sa svojim branjenikom, prenosi Rojters.

Borelj: Ruske vlasti odgovorne za stanje Navaljnog

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj ponovio je jutros poziv ruskim vlastima da obezbede adekvatnu zdravstvenu negu jednom od lidera opozicije Alekseju Navaljnom, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Rusiji.

Pred početak neformalnih razgovora Saveta Evropske unije, Borelj je upozorio da se zdravstveno stanje Navaljnog pogoršava.

"Izdali smo juče saopštenje u kojem u ime 27 država članica tražimo od ruskih vlasti da obezbede zdravstvenu negu Alekseju Navaljnom. Oni su odgovori za njegovu bezbednost i zdravstveno stanje", poručio je Borelj.

On je najavio da će prva tačka dnevnog reda na današnjoj video konferenciji Evropske unije ministara spoljnih poslova biti Rusija, kako u pogledu stanja Navaljnog tako i zbog "gomilanja ruskih trupa" na granici sa Ukrajinom.

"Odnosi EU sa Rusijom se ne poboljšavaju već se tenzije podižu u različitim oblastima", zaključio je Borelj.

Izvor: RTV, T a n j u g

Aleksej NavaljniRusijaŽozep Borelj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva