:

:

TV Most

clock

Maj 10, 2023   12:39

0

126

Usvojena odluka o eksproprijaciji u Leposaviću i Zubinom Potoku, uskoro procena imovine

Vlada u Prištini usvojila je na današnjoj sednici Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok neophodnih za, kako su naveli, sprovođenje projekta od javnog interesa. Odluka je usvojena većinom glasova, a samo je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić bio uzdržan.

Nacrt odluke o eksproprijaciji obrazložio je zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Avni Zogijani.

"Prema predlogu Odeljenja za eksproprijaciju Vlada Republike Kosovo je 02.02 2023. usvojila odluku 02 124 za razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, katastarske zone Šarska Bistrica, Lešak, Košutovo - opština Leposavić i katastarska zona Brnjak, Zubin Potok, Veliki Breg, Banje i Gornji Jasenovik - Opština Zubin Potok. Nakon usvajanja odluke 02 124 od 02. februara, Odeljenje za eksproprijaciju dana 15.02 su održali javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine usvajajući u skladu sa devet zakona o eksproprijaciji i bavili se svim dopisima vlasnika koji imaju veze sa komentarima o eksproprijaciji i na osnovu člana 4 Zakona o ekspropirjaciji, sa izmenama i dopunama, Odeljenje za ekspropirjaciju je kosntatovalo da su zadovoljene pravne odredbe i odlučeno je da se procesuira u Vladi Republike Kosovo preliminarni predlog odluke kojim se odobrava zakonitost procesa eksproprijacije u javnom interesu nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastruktukturnih projekata u javnom interesu za gore navedene katastarske zone. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da se izvrši procedura eksproprijacije, procena imovine za sve vlasnike koji su evidentirani u tabelama eksproprijacije", naveo je Zogijani.

Nakon obrazlaganja predloga, vlada je većinom glasova usvojila odluku.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je prethodno da je za realizaciju ovog projekta potrebno da se izvrše procedure za eksproprijaciju i u narednoj fazi proceni imovina svih vlasnika koji su evidentirani u tabelama.

Podsetimo, eskproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok urađena je bez konsultacija vlasnika imovine, da bi tek dve nedelje kasnije održana javna rasprava na kojoj su građani zatražili poništenje odluke. Vlasnici imovine oštro su se usprotivili postupku vlasti koja namerava da na njihovim imanjima izgradi baze za specijalne jedinice Kosovske policije. Neki od vlasnika su istakli da neće dozvoliti otimanje njihove zemlje i da će je zaštiti svojim telima, ako bude potrebno. Angažovani su i advokati koji zastupaju interese vlasnika imovine.

Izvor: Radio Kontakt Plus/Kim; Foto: Radio MItrovica sever

KiMLeposavićZubin Potokeksproprijacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva