:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2020   12:14

0

198

Veber: EU je preuzela kontrolu u dijalogu, Tači je ispao iz igre

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je za Kosovo Onlajn da se nada da je EU vratila "pod kontrolu" dijalog između Beograda i Prištine i da glavnu reč više ne vode SAD i Ričard Grenel.

Francuski predsednik Makron primio je u Parizu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, sutra bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom je zakazan i video-samit u organizaciji Francuske i Nemačke, kao i sastanak u Briselu. Veber kaže da je vidljivo ponovno jedinstvo EU po pitanju KiM.

"Možda i zbog toga što se gospodin Grenel suviše vezao za ličnosti dva predsednika. Na kraju krajeva, nije bez razloga EU vodila proces dijaloga, a ne SAD, jer EU ima nešto suštinski da ponudi Srbiji i Kosovu kako bi postigli dogovor o normalizaciji međudržavnih odnosa, a SAD imaju da ponude mnogo manje. Međutim, ne treba potpuno isključiti dodatne smetnje iz Vašingtona", kaže Veber.

Šta očekujete od video-samita u petak, da li Nemačka i Francuska imaju nešto novo da ponude Beogradu i Prištini?

Očekujem ozbiljno resetovanje pregovora, definisanja principa i ciljeva i sadržaja pregovora. Ovo što se nudi Beogradu i Prištini je ono što se nudilo na početku političkog dijaloga, što je bilo dovoljno da se postigne prvi, istorijski napredak ka punoj normalizaciji bilateralnih odnosa i kraju spora u vezi sa statusom. Ono što je novo jeste ponovno jedinstvo EU jer je nedostatak tog jedinstva doveo do toga da su učesnici pregovora izgubili kompas u poslednje tri godine.

Kako gledate na nedeljni sastanak Vučića i Hotija, očekujete li bolju saradnju srpskog predsednika sa Hotijem nego što je to bio slučaj sa Tačijem?

Očekujem da saradnja bude konstruktivnija jer će premijer Hoti nastupati kao predstavnik svoje države, a ne u ličnom svojstvu, odnosno u svojstvu ličnih, privatnih interesa, kao što je bio slučaj dok je pregovarač sa kosovske strane bio predsednik Tači.

Da li to znači da je Hašim Tači posle optužnice za ratne zločine ostavljen van svih dogovora kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine?

Mislim i nadam se da jeste.

Izvor: Kosovo online

KiMVeberdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva