:

:

TV Most

Foto: Vijesti / Borko Ždero

clock

Septembar 04, 2021   18:16

0

200

Veliki broj vernog naroda iz cele Crne Gore ispred Hrama u Podgorici

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici okupljen je veliki broj vernika da dočeka srpskog patrijarha Porfirija, kome je ovo prva poseta Crnoj Gori od izbora na tu dužnost.

Verni narod Crne Gore, koji nosi crkvene zastave, ikone i srpsku zastavu, slio se iz svih krajeva zemlje.

Nakon večernje liturgije koju će predvoditi patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhijereja očekuje se obraćanje srpskog patrijarha i izabranog mitropolita Joanikija koji će sutra u Cetinjskom manastiru biti ustoličen na tu dužnost.

Ministar Popović u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Nenad Popović, ministar u Vlade Srbije, prisustvovaće večerašnjoj službi i obraćanju patrijarha srpskog Porfirija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ne kao izaslanik vlade, već u ličnoj režiji.

On je izveštacu T a n j u g a  iz Podgorice rekao da sutra neće biti na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Rekao je i da će nakon ustoličenja u "Plantažama" biti priređen svečani ručak u čast dolaska Joanikija na tron Svetog Petra Cetinjskog.

"Mitropolit Joanikije je dao jasnu izjavu da će ustoličenju prisustovati samo sveštenstvo i za mene je reč mitropolita svetinja i naravno da neću ići na Cetinje već ćemo ga ovde u Podgorici dočekati sutra i proslaviti njegovo ustoličenje”, naglasio je srpski ministar.

Popović je rekao da je važno da danas bude mir i da dan protekne radosno jer su poruke koje srpski patrijarh i crnogorski mitropolit salju poruke mira i pomirenja, sabornosti, narodnog i duhovnog jedinstva.

On je poručio da osuđuje svako nasilje i pozvao sve da se smire i urazume, jer kako je rekao, nasilje nikome nije potrebno, pošto su civilizacijske tekovine da svaka crkva ima mogućnost da radi ono što je u njenom domenu, i da se ustoliči mitropolit tamo gde treba,a to je na Cetinju.

Popović očekuje da će, ukoliko svi politički predstavnici upute poruke pomirenja i pozovu ljude da se prizovu razumu, organi reda uspeti da obezbede da sve sutra prođe mirno, onako kako je jedino moguće.

On je rekao i da se nigde danas u svetu ne napadaju sveštena lica, manastiri i crkve i da je to bilo nekada u prošlom veku u najgorim komunističkim diktaturama, a da je sada najvažnije sačuvati razum, pošto ovi događaji nisu povod za podele i nasilje, već za sabornost i duhovno i narodno jedinstvo.

Popović je na kraju naglasio da je siguran da će ovo biti jedan veličanstveni praznik, kako danas u Podgorici, a tako i sutra, kada tu bude proslava ustoličenja Joanikija, koja treba da prođe mirno isključivo u prisustvu sveštenstva, kako je i poručio mitropolit.

Izvor: T a n j u g, TV Most

PodgoricaHram Hristovog VaskrsenjaNenad Popovićustoličenje mitropolitapatrijarh Porfirijemitropolit Joanikije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva