:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 29, 2023   20:16

0

208

Vučić: Molim međunarodnu zajednicu da urazumi svoje čedo, Kurtija, ako te ne učine, plašim se da će biti kasno

,,Iako smo mesecima govorili da Kurti ima samo jednu želju, a to je da izazove sukobe i krvoproliće na severu Kosova, niko to nije želeo da čuje", rekao je u večerašnjem obraćanjiu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom napada Kfora i kosovske policije na građane Zvečana.

 

Vučić je naglasio da, kako je rekao, samo ,,ćorav " nije video da je današnji dan pripreman u Kurtijevoj režiji.

"Kao i želju Kurtija da dođe do velikih sukoba između Srba i NATO-a, a on da pere ruke i kaže da to nema sa njim nikakve veze", rekao je Vučić

,, Pripadnici Kfora nisu sprečili Kurtijeve gradonačelnike da nasilno uđu i zgrade opština, oni su ih pustili unutra, a onda su njih branili od Srba, umesto da to bude obrnuto", naglasio je Vučuć.

Predsednik je hronološki opisao sled današnjih događaja.

,,Srbi na severu KiM u sedam sati jutros okupili su se ispred opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije”, rekao je Vučić.

Umesto zaštite , jutros ispred opština Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica.

,,Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana koje je izabrao Kurti naknadno su otišli na sastanak kod američkog ambasadora, dok je gradonačelnik Leposavića u 5.30 ušao u zgradu opštine koju je KFOR opasao bodljikavom žicom, onako kako je to trebalo da urade u petak i da zabrane Kurtijevim gradonačelnicima da se uopšte pojavljuju na severu”, rekao je Vučić. KFOR ih je, kaže, pustio da uđu u zgrade opštine da bi onda njih štitili od Srba, umesto obrnuto. “Jer i to obrnuto što bi trebalo da urade bilo bi u skladu sa saopštenjima makar deklarativnim i izjavama Kvinte, EU, SAD, svih koji kažu da je taj ilegalni potez Kurtija da u ove zgrade šalje tzv. albanske gradonačelnike”, rekao je Vučić. 

On je dodao da su, nakon sukoba,  52  osobe potražile  lekarsku pomoć i da je povređen i bivši gradonačelnik opštine Zvečan, ugledan građanin Dragiša Milovič, koji je samo smirivao situaciju , a da je povređen i 41 pripadnik KFOR-a.

On je u obraćanju medijima rekao da su uhapšeni Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović i da su u toku su pregovori sa KFOR-om o njihovom oslobađanju. 

Vučić je rekao da je najteže povređen Dragiša Galjak, portir iz Kososvke Mitrovice, koji je pogođen s leđa sa dva metka i koji je operisan. 

,,Lekari su se borili za njegov život, sada je na na intenzivoj nezi. Verujemo da je izvesno, ako ne dođe do komplikaija, da će preživeti", rekao je Vučić. 

On je dodao da je Dragiša Milović zadobio višestruke teške telesne povrede od udaraca u grudi, trbuh ruke i noge i da se on nalazi na opservaciji. 

Vučić je rekao da je Časlav Sofronijević, Srbin sa severa KiM, zadobio više udaraca u grudi i povrede od gumenih metaka i da se takođe nalazi na opservaciji. 

,,Ostali su svi sa lakšim i težim telesnim povredama", naveo je Vučić. 

Predsednik Srbije rekao je da je povređen 41 pripadnik KFOR-a, od toga najviše pripadnika mađarskog i italijanskog kontigenta, od kojih su trojica teže ranjeni.  

On je izrazio nadu da niko od njih nije životno ugrožen.

,,Velike i teške posledice, za koje je kriv i odgovoran isključivo Aljbin Kurti, za šta svi znaju, na to sam upozoravao i sinoć i preksinoć i pre tri, četiri pet dana, a niko nije želeo ni da čuje", rekao je Vučić. 

Vučić je pozvao građane da ostanu mirni, ne ulaze u sukobe sa NATOM i ne nasedaju na provokacije.

Istovremeno, pozvao je međunarodnu zajednicu da urazumi  Kurtija. Naglasivši da kasni sa obraćanjem jer je razgovarao sa Amerikancima i Evropljanima o  novonastaloj, dramatičnoj situaciji na severu Kosova, Vučić je naglasio:

Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, Srbi da ostanu mirni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja ZSO.

,,Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više", rekao je Vučić.

On je  naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

,,Ako to ne učine plašim se da će biti kasno. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir. Srbi moraju da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo i da će dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda na KiM", rekao je Vučić.

On je istovremeno pozvao Srbe sa KiM da ne ulaze u sukobe sa NATO, jer je to ono što Kurti najviše želi.

,,Pozivam ih da kada protestuju, a to je njihova želja jer se neće pomiriti sa okupacijom zgrada i kuća, da čine to na miran način, kao i danas, da sede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, niko ne može da ih pokori. Zapuca li albanski okupator, to će biti druga stvar i to sam preneo NATO-u", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristućom.

Vučić je naglasio da je Vojska Srbije rasporedila snage na mestima gde mislimo da je neophodno. 

,,Obići ćemo ih večeras, nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda", rekao je Vučić i najavio da će se sutra, u osam sati ujutru, u Predsedništvu Srbije sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Dodao je da zbog toga neće ići u Bratislavu, a da će za prekosutra još videti.

On je pozvao medije da paze kako prenose vesti sa KiM,  jer je danas bilo gotovo nemoguće da se dođe do ozbiljnih, objektivnih i preciznih podataka.

,,Ovo što smo vam ovde rekli je apsolutna istina i ona nije jednostrana ni u političkom, ni u faktografskom smislu. Na to smo upozoravali", rekao je Vučić

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva