:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 01, 2021   13:40

0

150

Vučić se u Glazgovu sastao sa evropskim i svetskim liderima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na marginama Samita lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu susreo se do sada sa više evorpskih i svetskih zvaničnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Glazgovu sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

"Sadržajan jutarnji razgovor sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom", napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav", uz fotografiju sa sastanka.

Vučić je istakao da Srbija i Slovenija na svim poljima društvenog života unapređuju svoje odnose i saradnju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od juče boravi u Glazgovu, gde će do sutra učestvovati na Samitu lidera o klimatskim promenama - COP26.

Predsednik Vučić će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Vučić će na marginama Samita održati i niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik se, tokom boravka u Glazgovu, sastao i sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

"Snažna podrška Otvorenom Balkanu. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju?", napisao je Vučić na Instagramu.

Inače, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev trebalo je da borave u poseti Srbiji 3. i 4. novembra, kako bi prisustvovali sastanku povodom inicijative "Otvoreni Balkan".

U međuvremenu, Zaev je zbog lošeg rezultata njegove partije na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji, podneo ostavku na mesto premijera, i lidera stranke, pa je njegov dolazak u Beograd za sada neizvestan.

Vučić se susreo i sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu Angelom Merkel.

"Uvek je zadovoljstvo videti velikog lidera i prijatelja, kao što je nemačka kancelarka. Od Berlinskog procesa do “Otvorenog Balkana” bila je naša velika podrška", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

"Mnogo prijatelja u Glazgovu. Uvek mi je zadovoljstvo da razgovaram sa predsednikom Makronom", napisao je Vučić na instagram profiu "Budućnostsrbije".

Vučić je uz to poručio i da Srbija i Francuska imaju mnogo planova da ojačaju saradnju.

Sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen Vučić je razgovarao o važnim pitanjima za Srbiju i EU.

"Zahvalan Ursuli fon der Lajen na dugom i veoma sadržajnom razgovoru po svim važnim pitanjima od značaja za Srbiju i EU", napisao je Vučić na instagram nalogu "Budućnostsrbije".

Dodao je da su posebno razmotrili sve probleme sa kojima se suočavamo u sferi energetike i sagledali strateške pravce delovanja u toj oblasti.

Među brojnim liderima sa kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao tokom prvog dana održavanja Samita o klimi u Glazgovu, je i premijer Španije Pedro Sančez, kojeg je pozvao da poseti Srbiju, što je predsednik španske vlade prihvatio.

"Pozvao sam našeg španskog prijatelja Pedra Sančeza da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu", naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Vučić je naveo i da je Sančez prihvatio poziv, te da će ta poseta biti istorijska u svakom smislu.

"Jer, verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Izvor: Танјуг

VučićJanšaklimatska konferencija UNGlazgovŠalenberg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva