:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 31, 2023   14:47

0

174

Vučić: Srbija zna svoje obaveze i ispunjava ih, ali ne protivno Ustavu; Fon der Lajen: Želimo Srbiju u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze i ispunjava ih u skladu sa dogovorenim, ali je jasno šta ne može da  učini, jer protivno Ustavu Republike.

"Ponoviću sve ono što sam rekao i u Briselu, posle poslednjeg sastanka sa evropskim liderima, (Šarlom) Mišelom, (Žozepom) Boreljom, (Miroslavom) Lajčakom i sa liderima tri najveće zemlje, (Olafom) Šolcom, (Emanuelom) Makronom i (Đorđordom) Meloni. 

Foto: T a n j u g

Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere ne jedanput već mnogo puta i to je pozicija Srbije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Dodao je da je sa Fon der Lajen razgovarao o političkoj situaciji u regionu i da je predsednici Evropske komisije rekao šta misli i ponovio stavove Srbije.

"Ta pozicija Srbije ostaje i mi znamo šta je Srbija prihvatila, a o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Narodnoj skupštini. U skladu s tim odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju sopstvenih obaveza, očekujući da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune još pre, više od 11 godina", zaključio je Vučić.

15:22 - Fon der Lajen: Neophodna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, nasilje neprihvatljivo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je neophodna normalizacija odnosa između Beograd i Prištsine, kao i da su nasilni događaji potpuno neprihvatljivi.

"Nasilni napadi 24. septembra u Banjskoj su potpuno neprihvatljivi, počinioci moraju da budu privedeni pravdi, da snose odgovornost, to je ključno i za jednu i za drugu stranu da se angažuju i da idu ka putu normalizacije", rekla je predsednica EK nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

Dodala je da je, u tom smislu, važno da Srbija podrži statut Zajednice srpskih opština, dok "Kosovo treba da sprovede taj statut". 

"Pored toga Srbija mora da počne implementaciju postojećih sporazuma i da ne gubi vreme na to", konstatovala je predsednica EK. 

Istakla je da je pravo mesto da se razgovara o tome dijalog s posredovanjem EU i da je to jedini put napred, put ka planu za rast, ali da to  dobar i ka Evropskoj uniji.

Lajen je istakla da  EU ima Plan rasta za Zapadni Balkan koji, kada bude zaokružen, može dovesti do povećanja BDP-a zemalja Zapadnog Balkana za 10 odsto. 

Rekla je da je prošle godine bila ozbiljna energetska kriza, ali da je EU, radeći zajedno sa zemljama regiona na ublažavanju visokih cena energenata za domaćinstva, pomogla da se prevaziđe ta kriza i da je to najbolji princip.

Dodala je da Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa paket reformi i investicija.

"On uključuje i paket od šest milijardi evra za privrede Zapadnog Balkana. Mi smo imali sjajno iskustvo u Evropskoj uniji kada kombinujemo reforme i ulaganja, što smo radili nakon pandemije sa našim paketom NekstGen EU. To je dobro funkcionisalo, dakle ako je to funkcionisalo za zemlje članice mislim da će i sada funkcionisati", rekla je Fon der Lajen. 

Dodala je da će Plan rasta pospešiti privrede Zapadnog Balkana, stvoriti nova radna mesta i podržati te zemlje na putu ka pristupanju Evropskoj eniji.

Verujem da je to prava ponuda u pravom trenutku, rekla je ona.

Kako je navela, Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri koraka, a prvi je da se otvori jedinstveno tržište EU kompanijama i firmama sa Zapadnog Balkana.  

  Drugi korak je da, za uzvrat, zemlje Zapadnog Balkana otvore svoje zemlje i privrede svojim susedima kako bismo uspostavili zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana. Dodala je da je potencijal takvog tržišta ogroman.

Foto: T a n j u g

"Treći element jeste da ako otvorimo jedinstveno tržište EU i imamo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, potrebna su nam jednaka pravila i za to su neophodne reforme. I tu stupa i četvrti element, a to je da ako sprovedete reforme, mi ćemo doći sa investicijama. Za Srbiju, na primer, to bi bilo unapređenje poslovnog okruženja, rad na energetskom sektoru na kome već radimo, zatim fokus na obrazovanju, na obučavanju ljudi za rad na mestima sutrašnjice", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da su to samo neke od oblasti gde bismo mogli da ulažemo i reformišemo zajedno. 

Pored toga, istakla je da je nezavisnost pravosuđa od suštinskog značaja.

16:32 - Sprovođenje Ohridskog sporazuma preduslov na evropskom putu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da treba sprovesti Ohridski sporazum koji predviđa različite korake, kao i da je njegovo sprovođenje preduslov na evropskom putu.

"Ohridski sporazum predviđa različite korake koje uključuju, na primer, priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a sa druge strane to ide uz osnivanje asocijacije opština srpske većine. To treba da realizuje Kosovo i to će utrti put normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova", istakla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je to rekla na novinarsko pitanje da li se pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo ni de fakto ni de jure složilo sa stavom koji je ona iznela u Prištini da Srbija treba da "isporuči de fakto priznanje" nezavisnosti Kosova.

Sa druge strane Vučić je istakao da za Srbiju priznanje nezavisnosti tzv. Kosova nije pitanje.

"Da budem sasvim otvoren, za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje. I to sam već bezbroj puta rekao i nije mi teško i nije me sramota. Ponosim se time da to kažem i pred predsednicom Evropske komisije. Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo", istakao je Vučić na pitanje da li je nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština koji mu je donela "velika petorka" prilikom nedavne posete Beogradu - prihvatljiv i da li on ima detalje o tome šta znači "de fakto" priznanje tzv. Kosova.

On je istakao i da je činjenica da je Priština imala obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština i da to nije učinila.

"Imali smo mi sve papire koje je trebalo poštovati. Dakle, i principe usvojene, četiri dokumenta koji se odnose na Zajednicu srpskih opština. Nijedan nije primenjen. Od ta četiri dokumenta najznačajniji su principi koji su potpisani 2015. godine, potpisali smo ih Isa Mustafa i ja. Dobar deo tih principa stoji u predloženom statutu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je da nije u mogućnosti da govori više o detaljima, zato što je dogovoreno sa "velikom petorkom" da se ne izlazi sa detaljima dokumenta.

Kako kaže, rekao je za taj dokument da je dobra osnova za razgovore i da je Srbija spremna da nastavi dalje razgovore po tom pitanju.

"Ako hoćete da budem potpuno iskren, plašim se da nećemo videti Zajednicu srpskih opština skoro, jer ja znam dobro sve balkanske trikove. Odavno sam naučio da ih prepoznam, znam ko šta radi. Plašim se samo da ćemo po tom pitanju biti u težoj poziciji", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da se od naše zemlje očekuje da načini više ustupaka, što je i logično, jer iz EU drugačije gledaju na sve što se nama dešavalo 1999, 2004. i 2008. godine.

Kako kaže, ne očekuje ni lake ni lepe stvari, ali Srbija mora da gura dalje i da se razvija, istovremeno čuvajući vitalne državne i nacionalne interese.

Ursula fon der Lajen: Proširenje na vrhu agende EU, želimo Srbiju u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas odgovarajući na pitanje da li je realno da zemlje zapadnog Balkana postanu deo evropske zajednice do 2030. godine da je proširenje na vrhu agende EU, a da se proces pristupanja zasniva na zaslugama. 

"Proces pristupanja se zasniva na zaslugama, neke zemlje napreduju brzo, neke su sporije, i smatramo da je fer da se takav proces zasniva na zaslugama", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je istakla da postoji i drugi element u procesu pristupanja kao što je rat u Ukrajini koji je doveo do dubokih geopolitičkih promena i turbulencija. 

"Činjenica je takođe da se, kao što sam rekla da EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja, ali mi momramo da se spremamo za proširenje i takođe zemlje kandidati moraju da budu spreme za proširenje", rekla je Fon der Lajen. 

Sada postoji zamah, dodala je, koji je potrebno iskoristiti, jer kako je rekla pokazuje pozitivne stvari - kako to možemo da uradimo. 

"Kako to možemo da realizujemo, da imamo proširenje ka zemljama u procesu. Mi moramo da uradimo domaći, i vi svoj i iskorisitimo ovaj trenutak", rekla je fon der Lajen. 

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

VučićKiMFon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva