:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2023   13:16

0

144

Vučić: To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana

Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Miloš Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije - on je pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao o Kosovu nikada neće zaboraviti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

"Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. 

To što je Zeman rekao o Kosovu ostalo je u srcima naših građana, Zeman je pokazao hrabrost kakvu niko nije, istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija i Češka imaju iskreno prijateljstvo, odnosi dveju država su napredovali, 2,8 puta je uvećana trgovinska razmena u poslednjih 10 godina.

Trgovinska razmena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle, a očekujem da pređemo dve milijarde ove godine, rekao je Vučić.

"Dve zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata, ulaganja u namensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu Češku kuću. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima", rekao je Vučić.

"Predsednik Zeman i ja osuđujemo upad Rusije u Ukrajinu, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini, Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama", podvukao je Vučić. 

Učinili ste veliku čast što ste danas u Beogradu i nadamo se da i u nekom drugom kapacitetu dođete ovde u svoju zemlju, uvek ćete biti poštovani i voljeni, imao sam privilegiju da razgovaramo i da vas nazovem prijateljem, istakao je Vučić.  

14:11 - Zašto se samo teritorijalni integritet Srbije ne poštuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su se on i česki predsednik Miloš Zeman u velikoj meri saglasili kada je u pitanju rat u Ukrajini i istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali je zatražio i da se razume pozicija Srbije kao i da se poštuje njen teritorijalni integritet.

"Mi nismo članica EU još, iako smo na evropskom putu, ali nismo ni članica Severnoatlantskog saveza, a 19 zemalja NATO je bombardovalo našu zemlju pre 24 godine. Ovde su ta sećanja veoma živa, tada je ubijeno oko 2500 ljudi, 82 dece. Mi jedino tražimo da budemo svoj na svome, nikoga ne diramo", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zemanom, a odgovarajući na pitanje češke televizije da li se dvojica predsednika slažu po pitanju sankcija Rusiji i rešenja za rat u Ukrajini.

Vučić je podsetio na tekstove u zapadnim medijima da se samo čeka  da Srbija napadne nekoga u okruženju i ukazao da Srbija ni godinu dana posle početka rata u Ukrajini nikoga nije napala.

"Niko nam nije rekao izvinite, jer ta matrica neistina protiv Srbije i dalje traje, a neko mora da opravda svoje protivpravne poteze iz 1999. godine", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i dodao da su za Srbiju i Donbas i Zaporožje i Herson delovi Ukrajine, kao i da Srbija poštuje rezolucije UN i poredak UN.

Upitao je, međutim, zašto drugi ne poštuju Rezoluciju 12 44.

"Pitam predstavnike i četvorke i petorke, i trojke i sve koji dolaze u Beogra - kako imate poštovanje prema svim rezolucijama UN samo ovu jednu koja se tiče teritorijalnog integriteta Srbije ne poštujete. Šta onda očekujete od Srba", upitao je Vučić.

On je zamolza razumevanje pozicije Srbija. 

"Samo se stavite u  naše cipele, nista više od toga", rekao je Vučić i dodao da je Srbija zato zahvalna Češkoj i Zemanu, jer iako je Česka priznala Kosovo nije tamo otvorila kancelariju.

"Dajte nam pravo na sopstveni stav, na poštovanje povelje UN, jer Srbija nije napala nijednu zemlju, nije kročila nogom na teritoriju nijedne druge zemlje. Samo su neki drugi napali našu zemlju", istakao je Vučić i ukazao na to koliko je teška pozicija Srbije, svakog dana "između čekića i nakovnja".

Češki predsednik je odgovarajući na isto pitaje primetio da je u demokratiji sumnjivo ako se svi slažu u svemu, ali i da razume stav Srbije i njenu neutralnost.

Naglasio je da upravo taj položaj neutralnosti Srbije koji ne podržava sankcije protiv Rusije može da bude prednost za ulogu medijatora, jer posrednik, kako je rekao, ne sme jasno da stoji na jednoj ili drugoj strani, inače ne bi mogao da bude posrednik.

13:00 - Od Zemana sam dobio mudar savet koji ću sačuvati za sebe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je od predsednika Češke Miloša Zemana dobio mudar savet o tome kako naša zemlja treba da se ponaša u situaciji kada se suočava se teškim pritiscima, ali da će taj savet sačuvati za sebe.

Na pitanje novinara da li je na sastanku od Zemana dobio neki mudar savet, Vučić je kazao da jeste, ali da će to zadržati za sebe, ukoliko kamere nisu zabeležile šta mu je rekao češki predsednik.

"Svaki susret sa predsednikom Zemanom je velika škola za svakog čoveka. Imate novu generaciju birokrata koji ne znaju ništa, ni mastilo im se nije osušilo, a već su počeli da napadaju one od kojih bi mogli da uče još tri života. Tim ljudima niti je šta sveto niti umeju koga da poštuju.  Ja umem, ja sam veteran u politici i duže sam na vlasti nego svi ti koji sem da napadnu svakog pametnijeg od sebe nisu u stanju ništa drugo da urade, pa to rade i sa predsednikom Zemanom", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa Zemanom.

Vučić je dodao i da Zeman ima poštovanje od svakoga ko je nezavistan u procenjivanju i ima elementarno znanje, pre svega o međunarodnoj politici i međunarodnim odnosima.

Vučić je naveo da je ponosan na prijateljstvo sa Zemanom, kao i na dobre odnose Srbije i Češke, izražavajući očekivanja da će ih i dalje razvijati.

On je pozvao Čehe koji su u poseti Srbiji da, ukoliko imaju vremena, prošetaju ulicama Beograda kako bi se uverili šta Srbi misle o tom narodu, sa koliko ljubavi govore o njima, pa da to bude jedan od glavnih utisaka koji će preneti svojoj državi i svom narodu.

"Predsedniku Zemanu beskrajno hvala što je poslednju posetu napravio u Beogradu i Srbiji i želim mu dobro zdravlje i da još mnogo puta dođe u Beograd i Srbiju", naveo je Vučić.

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.

"Nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova. Želim da podsetim da je Češki parlament svojim rešenjem pozvao češku vladu da ne prizna Kosovo", rekao je Zeman na konferenciji za štampu u Beogradu. 

Nažalost, naglasio je, politička situacija se promenila.

"Takva je demokratija, pobedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator već demokratski izabrani predsednik", rekao je Zeman odgovarajući na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja kosovke nezavisnosti i zašto EU osuđuje ruskog predsednika za narušavenje teritorijalnog integriteta, a kada je reč o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije na to se ne obzaziru.

Zeman je rekao da je, sa druge strane, u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravio činjenciu da se Hašim Tačim nalazi već dve godine u istražnom pritvoru i da se pred tribunalom nalazi još jedan visoko rangirani predstavnik OVK koji je dobio 26 godina zatvora.

Zeman je podsetio da ni on, kao ni njegov prethodnik Vlaclav Havel nisu dali saglasnost da se u Prištini postavi češki ambasador.

Zeman: Hvala srpskom narodu na prijateljstvu 

Predsednik Češke Miloš Zeman se zahvalio Vučiću na toplim rečima i rekao da je ponosan što ima najviše srpskih ordena.

"Želim da se vratimo međunarodnoj saradnji i zbog toga sam pre dve godine tokom posete Vučića Pragu izvinio što smo, iako članica NATO, dali saglasnost za prelet aviona koji su bombardovali Jugoslaviju. Cenim što je i Srbija osudila Rusku agresiju u Ukrajini, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja napadne svog suseda. Nedavno sam o tome razgovarao i u Kini i verujem da bi Kina, Srbija i Turska mogli da imaju ulogu medijatora", rekao je Zeman.

Češki predednik je čestitao Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.

"Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj sradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vredi više od reči. Još jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti", rekao je Zeman.

Zeman: Cenim što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu

Predsednik Češke Miloš Zeman danas je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije  Aleksandrom Vučićem, zahvalio srpskom narodu na saradnji i dosadašnjoj podršci češkom narodu i poručio da, kada je reč o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, veoma ceni što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Zeman je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije da veoma ceni to što će jedna ulica u Beogradu po njemu, pothumno, dobiti ime, kao i da je ponosan na što je dobio najviša odlikovanja u Srbiji.

Podsetio je da je i Vučić dobio najviše odlikovanje Češke Republike - Belog lava.

"Razgovarali samo o bilateralnoj saradnji, imamo uspešnu poslovnu razmena, kao i međunarodnu saradnja, želim da podsetim da sam pre oko dve godine, u vreme posete Vučića Pragu, rekao da se izvinjavam što je Češka, iako poslednja država NATO, dala saglasnost za bombardovanje Srbije. Zamolio sam da mi se oprosti što sam to u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu, jer da sam to rekao u Beogradu, to bi drugačije delovalo", kazao je Zeman.

Zeman je dodao da češki političari i mediji nisu napadali to što je rekao.

"Cenim što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda", rekao je Zeman.

Kazao je da je nedavno imao video razgovor sa kineskim predsednikom i da je tom prilikom rekao da bi Kina mogla da odigra jednu ulogu u kreiranju mira, kao i da je to isto danas rekao i Vučiću.

Zeman je istakao da bi i Turska mogla da posreduje u tim razgovorima, koja je već bila značajna za postizanje sporazuma za izvoz žitarica.

"Nisam osudio samo bombardovanje Srbije već sam i javno svojeveremno osudio napuštanje Avganistana što je otvorilo prostor pobedi talibana i pobedi međunarodnog islamskom terorizma. Sa druge strane, podržavam pomoć koju zemlje NATO i EU pružaju Ukrajini uključujući i pomoć izbeglicama iz Ukrajine", naveo je Zeman.

Čestitao je Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima i to što je uspela da postigne suficit u budžetu.

"Češka se već dugo godina bori sa deficitom i tražimo instrumente kako da smanjimo taj deficit. Dozvolite da spomenem pitanje Češkog doma i 1939. godine kroz njega je prošlo oko 2.000 Čeha, koji su bežali od nacizma i veoma mi je drago što su i tada Srbi pružili svu pomoć. Češki dom, koja će za razliku od ulice koja će poneti moje ime u Beogradu, ostaće trajan spomenik češko-srpske saradnje i u njemu će da deluju češke  organizacije, a pre svega Češki centar koji se brinu o ekonomskoj i kulturnoj saradnji", naveo je Zeman.

Kazao je da je ubeđen da će Češki dom biti nešto stvarno značajno i što nisu samo reči.

"Hvala srpskom narodu na prijateljstvu, koje je iskazao kako 1938. tako i 1968. i čvrsto sam uveren da će to prijateljstvo da se nastavi i dalje", poručio je Zeman.

Izvor: T a n j u g, RTS; Foto: T a n j u g

VučićZemanKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva