:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2023   18:00

0

131

Vujičić osudila upad u Crkvu Svetog arhangela Mihaila: Kap koja je prelila čašu, odbranićemo svetinje od bandita

Poslanica u Skupštini Srbije u tehničkom mandatu Danijela Vujičić osudila je upad lažnog sveštenika Nikole Džufke u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnici u opštini Podujevo, prenosi Informer.

Vujičić je poručila da je na delu pokušaj prekrajanja srpskog verskog, nacionalnog, duhovnog i istorijskog postojanja na Kosovu.

"Paljenje crkva i manastira 2004. godine je bilo sa ciljem brisanja našeg postojanja na KIM. Sada pokušavaju drugim načinom da nam otmu Srpsku pravoslavnu crkvu i albaniziju narod tj. pokušavaj kako to oni zovu kosovarizacije pravoslavnih svetinja u cilju prekrajanja našeg verskog i duhovnog  i istorijskog  postojanja na KIM. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija", navela je ona.

Vujičić je otkrila nepoznate podatke o Džufki.

"Ko je bandit Nikola Džufka. On  je građanin Republike Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik. O njemu je detaljno izvestila javnost kanonska Pravoslavna Crkva Albanije koja je prenela saopštenje Mitropolije Elbasanske koji otvoreno laže i obmanjuje u medijima da je završio verske studije, iako nije učinio ništa slično. Tačnije rečeno, završio je srednju stručnu školu za prehrambenu tehnologiju u Elbasanu, čak ponavljajući poslednju godinu. Autokefalna Pravoslavna Crkva Albanije jedini duhovni i zvanični autoritet koji garantuje očuvanje i promociju dogmatskih i crkvenih principa, koja se vodi od strane svojih legitimnih tela u skladu sa svojim statutom i crkvenim kanonima", navodi Vujičić.

Kako je ocenila, upad u svetinju je kap koja je prelila čašu.

"Rakitnica je nekada bila srpsko selo, ali su se poslednje srpske porodice iselile posle srpsko-turskog rata 1878. godine. U selu je očuvana stara crkva posvećena Sv. Arhanđelu Mihailu letnjem. Albanci iz sela je zovu 'Kiša Lazarit' - Lazareva crkva jer je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo telo srpskog kneza Lazara kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu. Ovo je kap koja je prelila času. I u ovome nisu sami. Zavet Cara Lazara cara Dušana kralja Milutina, Stavropigijalna larva srpskih patrijaraha Pećka Patrijarsija nas obavezuje da branimo nase duhovno i kulturno nasleđe koje smo nasledili, branili i odbranićemo ma koje bande bile i čiju god politiku sledile", zaključila je Vujičić.

Izvor: Kosovo online/Informer; Foto: Kosovo online

KiMPodujevoVujičić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva