:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2020   10:05

0

156

Vuk Stanković: Tači je sklonjen na neodređeno vreme, u Prištini sad nema ko da preuzme rizik

Vest da je Specijalni sud podigao optužnicu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija doveo je do prave bure u susret dijalogu između Srbije i Kosova, a haotična politička situacija u Prištini suspenduje pregovore na duži vremenski period, rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Hašim Tači je, što se tiče dijaloga, u političkom smislu sklonjen na neodređeno vreme. Najpre bi trebalo videti kako će izgledati optužnica protiv njega, da li će on biti izručen Hagu ili će se dobrovoljno predati i kako će izgledati taj postupak”, rekao je Stanković.

On smatra da povlačenje kosovskog premijera Avdulaha Hotija iz pregovora, sa druge strane, pokazuje da “nakon Haškog iznenađenja za Hašima Tačija ne postoji nijedan političar na Kosovu koji bi preuzeo odgovornost da učestvuje u delikatnom, tenzičnom i složenom postupku pregovora između Srbije i Kosova”.

“Sada je kosovska politička elita zatečena ovim što se dogodilo i biće verovatno potrebno dosta vremena da se pronađe neko ko je spreman da preuzme teret odgovornosti i da se bavi pregovorima. U poslednje dve godine sa političke scene su nestali Haradinaj i Aljbin Kurti. Sada imamo situaciju sa Tačijem. Ne postoji neki četvrti lider koji bi imao nesumnjivu podršku biračkog tela i političlke elite da ide u susret pregovorima. Ta haotična situacija kod Albanaca zapravo i formalno i suštinski oteže pregovore, odnosno de fakto ih suspenduje na duži vremenski period”, smatra Vuk Stanković.

Prema njegovom mišljenju, to ne znači da se menjaju bazične pozicije Srbije i Kosova, ali u ovom trenutku postaje jasno da u Prištini ne postoji kredibilan političar koji je spreman da preuzme rizik pregovora i eventualnih dogovora.

Izvor: Kosovo online

KiMVuk StankovićSpecijalni sud za OVKTačidijalog Beograda i Prištineoptužnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva