:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   10:59

0

133

Vuletić: Sada nije za očekivati velike korake u pregovorima Beograda i Prištine

Trenutna situacija u pregovorima o Kosovu i Metohiji, prema oceni sociologa Vladimira Vuletića, takva je da se veliki koraci ne mogu očekivati.

"Sada imamo situaciju da se pregovara malo o ovome, malo o onome, i da su to zapravo tehničke stvari, dok krupne korake sada nije za očekivati", rekao je Vuletić za Tanjug.

Ocenio je da se trenutno ni Beogradu ni Prištini mnogo ne žuri i da, pošto ne mogu da kažu da ih je baš briga jer bi takav stav izazvao reakcije Evropske unije, pregovaraju o tehničkim stvarima.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi u izbornom procesu, a tada se krupni potezi ne povlače.

"Žuri se samo akterima iz EU, Lajčaku pre svega, jer su oni zainteresovani da sprovedu ono što je ranije postavljeno i da se to realizuje dok traje mandat ove Evropske komisije", rekao je Vuletić.

On je ocenio da Aljbin Kurti nastavlja da izbegava stvaranje Zajednice srpskih opština, jer bi, kako je rekao, stvaranje bilo kakvog entiteta moglo da ugrozi njegovo viđenje teritorijalnog integriteta Kosova i Metohije.

"On sada sa jedne strane osluškuje većinsko javno mnenje na Kosovu, ono mu je uporište, ali sa druge strane nema sumnje da ima određenu vrstu zaštite, ima leđa kako bi mi rekli, i to u različitim grupacijama i frakcijama u međunarodnoj politici. Oni mu poručuju da radi svoje, a da oni neće dozvoliti da padne", rekao je Vuletić.

Izvor: T a n j u g

KiMVuletićEUdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva