:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Oktobar 11, 2019   13:19

0

320

Zagađenost jezera Gazivode - veliki ekološki problem

Jezero Gazivode, koje ima veoma važan prirodni i strateški značaj za opštinu Zubin Potok i sever Kosova, suočava se sa problemom zagađenosti i otpada koji dolazi sa više strana, pa čak iz Crne Gore, govore sagovornici portala New Press iz Čaglavice.

Oni ističu da se uglavnom radi o „plivajućem otpadu“ koji donosi reka Ibar u prekograničnom slivu, najvećim delom iz Rožaja, sa deponije Mostina.

„Posle manje kiše, otpad sa deponije koja se nalazi na obali reke Ibar donese strujom voda i bukvalno se taloži u opštini Zubin Potok, ovde na brani Gazivode. Mi imamo preko 15 hiljada evra troškova godišnje i pored volonterskog rada ne možemo da rešimo takav problem, zato što je to velika količina otpada“, kaže ekspert za ekologiju Ljubiša Mijačić.

On ipak kaže da se stvari „pomeraju na bolje“, pre svega zbog lične odgovornosti ljudi koji vole ovu prirodu, ali ističe da se „bez jakog institucionalnog rešenja u drugim opštinama, taj problem neće rešiti”.

U lepotama ovog jezera iz godine u godinu uživa sve veći broj građana, a postoji i ogroman potencijal za razvoj turizma. Iako Opština Zubin Potok pokušava da napravi brend od ovog mesta, ono što otežava i kvari sliku je upravo otpad koji pluta jezerom.

„Kako možete da brendirate aktivnosti, da brendirate možda i pojačanu tražnju za turističkim proizvodima, za parcelama na kojima bi napravili svoju vikendicu ili tako nešto, kada u svojoj neposrednoj blizini gledate sav taj plivajući otpad i ko zna još šta što nije plivajuće nego se rastvara u toj vodi“ kaže Mijačić.

Sa druge strane načelnik odeljenja za privredu i finansije u Opštini Zubin Potok, Srđan Vučinić, ističe da i pored plutajućeg otpada koji dolazi sa deponije u Rožaju, nema većih zagađivača.

„Voda sa jezera Gazivode je izuzetnog kvaliteta, što se dokazalo i poslednjim ispitivanjima kad je krenuo Regionalni vodovod, gde se sva ta voda koristi za piće“, rekao je Vučinić.

Prema mišljenju Dalibora Galjka iz nevladine organizacije Lokalni savet omladinskog delovanja Zubin Potok, rešenje problema je u promeni svesti, pre svega mladih ljudi.

„Mislim da je rešenje samo podizanje svesti omladine o zaštiti životne sredine i naravno da mi kao organizacija uključimo naše volontere kako bi očistili kritične tačke u opštini”, kaže Galjak i dodaje „da se gotovo svakog meseca vrše akcije čišćenja korita reke Ibar i jezera Gazivode”.

„Mi vršimo svake godine skupljanje i odvoženje tog smeća, čišćenje čvrstog otpada kroz akcione planove, kroz razne druge programe i u principu redovno održavamo”, rekao je Galjak.

Veštačko jezero Gazivode je izgrađeno 1977. godine pregrađivanjem reke Ibar u njenom gornjem toku. Dužine je 24 kilometara, a visina brane je 107 metara. Na osnovu zvaničnih dokumenata, od hidrosistema Ibar-Lepenac na jezeru Gazivode, pijaćom vodom se snabdeva sever Kosova i Priština sa okolinom.

Izvor: Kosovo online

KiMGazivodeekologija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva