:

:

TV Most

Foto: Pravda.rs

clock

Novembar 06, 2019   16:37

0

60

Zbog taksi manje novca u Fondu za razvoj severa

Takse uvedene na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine utiču na smanjenje sredstava kojima raspolaže Fond za razvoj opština sa srpskom većinom na severu Kosova, kažu predstavnici civilnog društva na severu Kosova.

Fond za razvoj opština sa srpskom većinom na severu Kosova osnovan je na osnovu Briselskog carinskog sporazuma iz 2013. godine,  kada su se Priština i Beograd, uz posredovanje Evropske unije, dogovorili o njegovom uspostavljanju u cilju razvoja opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Prema ovom sporazumu, novac prikupljen za robu koja se uvozi kroz prelaze na sveru, najviše Jarinju i Brnjaku, trebalo bi da se izdvoji za Fond za razvoj četiri severne opštine: Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Do kraja 2018. vrednost ovog Fonda dostigla je preko 15,5 miliona evra, dok je 11 miliona evra potrošeno na 30 različitih projekata, od kojih su neki u fazi implementacije, navodi se na zvaničnoj veb stranici Evropske unije na Kosovu.

Fond, prema EU, favorizuje ulaganja u javne projekte, što može imati uticaja na društveno-ekonomski razvoj u opštinama na severu. Predloženi projekti treba da imaju za cilj poboljšanje života lokalnih stanovnika.

Ovi projekti moraju biti finansijski održivi, isplativi, ekonomski održivi i ekološki prihvatljivi. Dodela sredstava odnosi se na projekte izgradnje i održavanja javne infrastrukture, uključujući puteve, bolnice, vodosnabdevanje, tretman otpadnih voda i upravljanje otpadom.

Fond takođe podržava projekte za preduzetnike, žene, civilno društvo, promociju ljudskih prava, obrazovanje, pristup zdravstvenoj zaštiti i javni prevoz.

Međutim, od novembra 2018., kada je Vlada Kosova uvela stopostotne carinske takse na sav uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvoz iz Srbije je pao na minimum. 

Izvor: Kosovo online/Koha ditore

KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva