:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2021   13:24

0

140

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje i molim srpski narod da nam oprosti; Vučić: Srbija nikad neće zaboraviti ove reči

Predsedik Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj, obraća se medijima nakon sastanka s predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Na početku se medijima obratio češki predsednik Miloš Zeman koji je za Srbiju rekao da je tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije bila izneverena, a Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali.

"Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo", kazao je Zeman.

Predsednik Srbije rekao je da zna u današnje vreme nije popularno govoriti o iskrenom prijateljstvo.

"Živimo suviše brže živote, ali ono što sam danas doživeo u Pragu, gostoprimstvo koje je Srbija videla je nešto što me je duboko dirnulo, kao i predsednika Zemana, hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome", rekao je Vučić i napomenuo ugled koji Zeman ima u svetu.

"Hoću da mu se zahvalim za divne reči i mogu da kažem da će Srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, već i bratski narod".

"Ja sam poznat kao čovek koji se ne dodvorava nikome, neko sam ko ume ovakve stvari da poštuje, srpski narod neće zaboraviti ove reči, jer ono što je on danas izgovorio oko bombardovanja Srbije niko nije izgovorio. Zahvalnost na tome nikada neće prestati", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je otkrio da će Zeman pre kraja godine posetiti Srbiju.

Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloša Zemana zbog učešće u bombardovanju nekadašnje SRJ

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

„Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.

Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

„Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo“, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.

Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled.

Zahvalio se Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.

Zeman u Srbiji do kraja godine, divno danas biti Srbin u Pragu

Vučić je najavio da će predsednik Češke doći u posetu Srbiji, na otvaranje Češke kuće, za koju je obećao rešenje problema.

Vučić je zahvalio Zemanu na podršci Češke EU putu Srbije.

“Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem u da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem ga na otvaranju “, rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu moji mu je dodelio.

“Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-češko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Dodao da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

Zeman: Sa Vučićem i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice čeških firmi koje uspešno ulazu u Srbiju.

Zeman je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pozitivno ocenio i brzo napredovanje vakcinacije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja.

"Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad", rekao je Zeman.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoj poštovanje i prijateljstvo.

Sastanak dvojice državnika je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020)

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

Izvor: Танјуг

VučićZemanizvinjenjebombardovanje Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva