:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2021   9:19

0

128

Brnabić o KiM pred Generalnom skupštinom Uneska

U nastavku posete Parizu premijerka Ana Brnabić govoriće na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska, kao i na svečanosti povodom 75-godišnjice te organizacije. O težnji Prištine za učlanjenje u Unesko kaže da imamo punu podršku i razumevanje da privremene institucije u Prištini, kao takve ne mogu biti član te institucije.

Premijerka je učestvovala na Pariskom mirovnom forumu gde je istakla da se sve zemlje pored pandemije suočavaju sa energetskom, migrantskom, tehnoiloško-ekonomskom krizom ali i krizom koja se odnosi na lične slobode i istakla šta je sve Srbija uradila tokom pandemije.

Jučerašnji dan je završen u Jelisejskoj palati gde je premijerka Srbije prisustvovala večeri koju je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron koji je i osnivač Pariskog mirovnog foruma.

Tokom današnjeg dana premijerka Brnabić će govoriti na debati 41. Generalne konferencije Unesko a zatim će imati i satanak sa direktorkom te organizacije Odri Azule.

Govoriće o zaštiti kulturnih i verskih dobara Srbije na Kosovu i Metohiji. O zahtevima Prištine za članstvo u Unesko premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za potpunu depolitizaciju te organizacije.

"U ovom trenutku imamo potpunu podršku i razumevanje da privremene institucije u Prištini ne mogu, kao takve, da budu član Uneska, tako da bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane verujem da ćemo uspeti da zadržimo status i da se odbranimo od tih napada. Mislim da bi to bilo katasrofalno, da bi to bio ogroman presedan i povuklo bi mnoga druga pitanja globalnih razmena što ne treba Unesku", naglasila je premijerka Brnabić u izjavi za RTS.

Inače, kako izveštava naša novinarka iz Pariza, u Francuskoj su na snazi stroge epidemiološke mere, a najavljuju se od 15. decembra još oštrije.

Izvor: RTS

BrnabićKiMParizUnesko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva