:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2023   23:27

0

184

Carski grad okupio ljubitelje renesansne muzike, počeo "Medimus"

U atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu počeo je osmi festival srednjovekovne muzike “Medimus”. Učesnike i brojne posetioce pozdravila je i označila početak muzičke svečanosti Milena Parlić pomoćnica direktora Kancelarije za KiM.

Učesnike ovogodišnjeg “Medimus”-a i brojne posetioce, pre početka koncerta i prve večeri festival pozdravila je Milena Parlić ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je i pokrovitelj “Medimus”-a.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo culture nastaviće da podržava ovakve i slične aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje vere, tradicije, kulture srpskog naroda i sve ono što su naši preci i vladari stvarali ovde na ovim prostorima”, rekla je Parlić.

Ona je podsetila da je srpski narod kroz istoriju stradao ali i pevao.

“Najlepša pesma, najlepša poezija nastala je iz stradanja. Zato, draga braćo i sestre uživajmo zajedno večeras u našem vasksrslom Prizrenu”, poručila je Parlić.

Na “Medimus”-u koji je već prepoznat kao festival regionalnog značaja, prethodnih godina učestvovali su brojni poznati solisti i solisti i ansambli renesansne muzike.

Ovog puta, po rečima umetničkog direktora festival Prof dr Darka Karajića, prvo veče bilo je rezervisano za svetski poznati Duo lauta i pevačica Grejs Njukom.

Kako je rekao, cilj pozivanja svetski priznatih umetnika jeste kako bi se čula istina o srpskom narodu na KiM.

“Cilj je da čuju našu priču i da tu priču prenose dalje”, rekao je Karajić.

“Medimus” je autentičan festival koji se održava u izuzetnom ambijentu atrijuma crkve Svetog Spasa koji daje poseban spoj umetnika i publike.

“Ne dopuštam da ovakvi susreti koji se održavaju u Carskom gradu ne budu deo mene. Drago mi je da je “Medimus” dobio na značaju i dobija neke nove dimenzije”, rekao je Ljubiša Jevtić iz Prizrena.

Violeta Antanasijević koja je na festival došla iz Niša smatra da svi nosimo gen predaka sa Kosova i Metohije.

“Duhovna vertikala vraća nas na ognjišta”, rekla je Antanasijević.

Druge večeri festival koji se održava u saradnji sa Društvom manastira Svetih arhangela, Domom kulture Gračanica, Fondacijom Svetih arhangela nastupaće ansambli Parlamento i Medimus.

Izvor: TV Most, RTV Gračanica

KiMPrizrenMedimus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva