:

:

TV Most

Foto: Srpska lista

clock

Novembar 15, 2019   10:15

0

256

Delegacija Srpske liste završila posetu Berlinu

U protekla dva dana delegacija, koju čine predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i član predsedništva Bratislav Nikolić, se najpre u Bundestagu (Parlamentu Nemačke) sastala sa više poslanika, da bi nakon toga u zgradi Kancelarke Nemačke razgovarali sa savetnikom Angele Merkel, Matiasom Lutenbergom, saopštila je danas Srpska lista.

Sagovornici su političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta čestitali pobedu Srpske liste na izborima i izrazili očekivanje da će  ubrzo nakon formiranja nove Vlade u Prištini doći do odluka koje će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine. 

Matias Lutenberg je nedvosmisleno istakao da su očekivanja kancelarke Angele Merkel takva da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana, i većinskog i nevećinskih naroda. 


Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u Vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim.

Takođe predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da odbijanje razgovora sa jedinim legalno i legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Kosmeta, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinosi stabilnosti i dodatno jača nepoverenje među narodima na Kosmetu.

Drugog dana posete Berlinu politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije razgovarali su u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom i direktorkom Odeljenja ovog ministarstva za jugoistočnu Evropu, Suzanom Šutc. 

Uz ocenu da je neophodno raditi na procesima koji će doprineti stabilnosti i razvoju ekonomije, na sastanku je zaključeno da  je potrebno da svi daju svoj doprinos tim ciljevima. I na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu. 

Predstavnici Srpske liste su u tom smislu istakli da je politička hrabrost i odlučnost koju pokazuje predsednik Aleksandar Vučić nešto što je potrebno da postoji i kod albanskih političara kako bi se omogućilo rešavanje  problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine.

Sastankom Dalibora Jevtića i Ričarda Grenela, koji je trajao oko sat vremena, završena je dvodnevna poseta delegacije Srpske liste Berlinu.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Srpska listaBerlinGoran RAkićDalibor JevtićRičard Grenel

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva