:

:

TV Most

Foto: printscreen

clock

Januar 19, 2022   10:30

0

106

Garić: Kurti prkosi SAD kao da je izopšten iz političke realnosti, ili ima podršku moćnih centara

Jedna od najzanimljivijih stvari vezanih za ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i aktuelna dešavanja na Kosovu je to što se on u lice podsmeva vrhu američke države, a još čudnije je što mu oni to uporno tolerišu, rekao je u jutarnjem programu na TV Hepi urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

"Ne postoji primer decenijama unazad da jedan političar i jedna tako nebitna zajednica na globalnom nivou, kao što je kosovska, toliko prkosi svetskoj sili poput Amerike, da se Kurti toliko smeje u lice državnom sekretaru Blinkenu koji napiše pismo i kaže mu da mora da poštuje postignute sporazume, da mora da učestvuje u dijalogu i pošalje mu vrlo jasne poruke. A Kurti uz podsmeh to ignoriše. To što mu Amerikanci dozvoljavaju je vrlo čudno", rekao je Garić gostujući na TV Hepi.

Prema njegovim rečima, Kurti prkoseći Amerikancima demonstrira dve stvari - ili da je toliko izopšten iz političke realnosti pa sebi daje za pravo da to radi ne razmišljajući o posledicama, ili da sa druge strane ima podršku određenih moćnih centara koji su mu garancija da neće trpeti štetu ako se ponaša na taj način.

"Možemo biti naivni da mislimo da, ipak, nema podršku ozbiljnih centara koji mu daju vetar u leđa", rekao je Garić.

Garić ističe da je dokaz koliko je sve iskrivljeno i to što je Kurti glasao na izborima u Tirani i tako se suprotstavio albanskoj vladi i pokušao da je svrgne, a govori da na teritoriji Kosova Srbi ne mogu da glasaju i sprečava ih, čime ismeva sve.

Kako je rekao, treba razumeti trenutak u kome se Kurti pojavio na političkoj sceni, odnosno da se pojavio nakon jednog "bitnog i dramatičnog“ događaja za Kosovo kada su bivši lideri OVK i bivši predsednik i predsednik Skupštine Hašim Tači i Kadri Veselji završili u Hagu.

"U tom momentu je kosovsko društvo raskinulo sa tim nekim pređašnjim političkim životom i ratnim liderima koji su imali terete koje su vukli iz OVK perioda, perioda koji je predstavljao balast za njih. Tada se pojavljuje Kurti koji se predstavlja kao čovek iz drugog miljea, borac za pravdu, protiv korupcije i kriminala i on iz toga vadi kapacitet za sebe da može da donosi ovako drastične odluke, da na prvi pogled prkosi i Evropi i SAD i svima jer se navodno bori za nove demokratske vrednosti", rekao je Garić.

Zbog toga ga, ocenjuje, Zapad ne osporava i zato dobija podršku.

"On očito ima agendu po kojoj se ponaša, uz sebe je stavio Vjosu Osmani koja je američki čovek, ministarku spoljnih poslova koja je udata za Nemca, on je oženjen Norvežankom. Tu je ta njihova diplomatija koja se polako širi. Oni pletu jednu mrežu za period ispred, gde će pokušati da nametnu ove teze o kojima govore i jednu novu platformu koja će se ekstremno sprovoditi na Kosovu prema Srbima, a sa druge strane predstavljaće se u svetskim okvirima kao nova demokratska snaga Albanaca na Kosovu. I tu je ta opasnost. Samoopredeljenje ima svoje ispostave u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, on je u dijaspori izuzetno jak", rekao je Garić.

Garić dodaje da se Kurti nalazi na platformi na kojoj se nalaze i pojedini lideri iz regiona i opozicionih stranaka u Srbiji koji govore na isti način i koje na isti način napadaju vlasti u Beogradu što je moglo da se vidi i povodom nedavno održanog referenduma.

"Kurti na Kosovu nije dozvolio Srbima da glasaju, a u Beogradu smo imali političku zloupotrebu gde se priča o referendumu i rezultatima koristi za napade na Vučića", istakao je Garić.

Prema njegovim rečima, kada se podvuče crta, referendum je prošao sasvim solidno, budući da je izašlo 30 odsto građana od kojih je skoro 60 odsto glasalo za ustavne promene.

"To je skroz korektno i na nekom evropskom nivou, ako govorimo o Evropi i evropskim standardima, mislim da smo tu prošli. Naravno da će se to vaditi iz fioke i o tome polemisati, ali važno je da se ide dalje", zaključio je Garić.

Izvor: Kosovo online/TV Hepi

KiMSADKurtiMiloš Garić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva