:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2023   15:26

0

161

Građani Kosovske Mitrovice o “Rajskoj banji”: Nismo optimisti; Gogić: Provokacija, da bi građani reagovali, a onda bili optuženi za destabilizaciju

Pripadnici Kosovske policije nadgledaju i kontrolišu kompleks “Rajska banja” u Banjskoj, nakon što su juče, u popodnevnim satima, službenici Agencije za privatizaciju ušli u sve objekte kompleksa i blokirali sve ulaze čak i za zaposlene.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja je na današnjoj konferenciji za medije izjavio da je vlasnik kompleksa “Rajska banja” kosovska Agencija za privatizaciju. Kako je naveo, kompleks “Rajska banja” se vodio kao “društveno preduzeće” u koje se “nelegalno investiralo” i da je sada taj objekat dat u zakup kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Građani Kosovske Mitrovice smatraju da nakon “Rajske banje” mogu očekivati upade i u ostale institucije sa istim obrazloženjima, te da nisu optimisti.

“Pa kako uopšte možemo da komentarišemo? Oni hoće da privatizuju nešto što nije njihovo. Kao prvo, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je sve to finansirala i Srbija je to platila, sada oni hoće da uzmu nešto što nije njihovo i stvarno ne znam kako će to da izađe. Uopšte mi se ne sviđa, meni kao građaninu Kosovske Mitrovice. Oni mogu da u bilo kom momentu upadnu u drugu neku ustanovu koja je srpska i isto to da urade. Samo se čeka dan, da li će to da bude JKP „Standard“ , prosveta ili bolnica” kaže građanin Kosovske Mitrovice Nenad.

Ni njegov sugrađanin Saša nije optimista.

“Ovo nije ništa neočekivano. Nastavlja se proganjanje Srba, nije samo Rajska banja, Srbi su stalno izloženi pritiscima koji su sve veći i veći. Na severu je ostala samo prosveta i zdravstvo. Ako nam to još ukinu mi možemo slobodno da se selimo. Ionako su nam svima živci na izmaku, egzistencija nam je ugrožena i uopšte nisam optimista”.

Politikolog Ognjen Gogić ocenjuje da su jučerašnja i današnja zbivanja u vezi „Rajske banje“ još jedan vid provokacije sa ciljem da se građani iziritiraju, a potom optuže za destabilizaciju prilika na severu.

„Kao da poslednje mere i potezi vlasti u Prištini nisu izazvale dovoljno žustar revolt Srba na severu Kosova kome se oni nadaju, pa su se opredelili za neki novi potez u nadi da će sada da usledi neka veća reakcija, pa da oni onda opet optuže Srbe za destabilizaciju. Mislim da to oni rade – samo traže teme  koje bi isprovocirale građane“ kaže Gogić za Radio Kosovska Mitrovica.

Ovaj potez kosovskih vlasti Gogić smatra „potpuno nerazumnim“.

„Za početak ta tvrdnja da  je taj objekat u vlasništvu kosovske Agencije za privartizaciju je zaista iznenađujući, zato što je do sada nad tim kompleksom pravo vlasnika ili upravnika imala Opština Zvečan po kosovskom sistemu.  Kako je moguće onda da institucije iz istog sistema na drugačiji način shvataju tu pravnu problematiku. I druga stvar je da postoji pitanje održaja – pravnog instituta državine. Neko je u taj kompleks ulagao sve ove godine, čak i da ga je neko prethodno osnovao, postoje ozbiljna imovinska prava koja su ugrožena ovim postupkom“ objašnjava politikolog.

Komentarišući činjenicu da je objekat dat u zakup kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Gogić kaže da je to još jedan prst u oko srpskoj zajednici, imajući u vidu mogućnost da se tu formira još jedna policijska baza na severu Kosova, za koje Gogić sumnja da im je uopšte tu mesto.

Podseća da je „Rajska banja“ bila mesto za relaksaciju, lečenje i druženje i da se ona nalazi tik uz srednjovekovni manastir Banjska, tako da su ovim postupkom narušeni svi potencijali ovog turističkog mesta koji nisu bili preteći niti ugrožavajući po bilo koga.

Podsetimo, službenici Agencije za privatizaciju su juče u popodnevnim časovima, uz asistenciju Kosovske policije, ušli u prostorije kompleksa i radnicima naredili da izađu iz objekta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u saopštenju izdatom ovim povodom da kosovske vlasti “zlostavljaju” srpski narod na Kosovu i Metohiji i time poručuju da Srbi nemaju pravo na razvoj lokalnih zajednica, pravo na posao i socijalnu sigurnost.

Kako je rekao Petković, o ovom događaju informisaće međunarodnu zajednicu, uključujući posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

I Srpska lista je u svom saopštenju takođe najoštrije osudila ulazak službenika Agencije za privatizaciju u prostorije “Rajske banje”, nazvavši ovaj čin “otimačinom, u režiji antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji pred očima međunarodne zajednice otima ovaj izuzetno vredan i značajan banjski kompleks od srpskog naroda“. Srpska lista u svom saopštenju objašnjava da je kompleks „‘Rajska banja’ izgrađen isključivo novcem Vlade Republike Srbije, koji je investiran preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju“.

Objekat “Rajska banja” otvoren je 2019. godine, a finansirala ga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

KiMRajska Banja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva