:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   17:41

0

187

Grdžaljiju: Korist od sporazuma u Minhenu višestruka, taksa politički i ekonomski unazadila Kosovo

Potpisivanje sporazuma o železničkom i drumskom saobraćaju između Beograda i Prištine danas u Minhenu veoma je značajan događaj jer do sada je izgubljeno puno vremena, a korist je višestruka, ekonomska, politička, strateška i integraciona, kaže u razgovoru za Kosovo Onlajn bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiju.

Grdžaljiju smatra da se ekonomskom saradnjom između Prištine i Beograda menja percepcija Balkana, od jednog nemirnog dela i regiona sukoba u region vizije i budućnosti.

“Moramo jačati dijalog i partnerstvo jer samo kroz dijalog i partnerstvo možemo rešiti sve probleme. Ali zašto uvek moraju stranci i strane sile da utiču na to da se donesu odluke i postignu ovakvi sporazumi? Moramo imati hrabrost da mi budemo krojači budućnosti a dijalog treba da bude najjače oružje za rešavanje svih ovih problema”, smatra Grdžaljiju.

On ističe da će biti još sporazuma, oko veterine, pošte, telekomunikacija..

“Na dobrom smo putu da uz pomoć SAD i EU dođemo do normalizacije odnosa, ne samo između Prištine i Beograda nego i šire i zato moramo to podržavati i zahvaliti se svim tim ljudima koji su dali svoj doprinos”, kaže Grdžaljiju za Kosovo Onlajn.

Grdžaljiju se slaže sa ambasadorom Ričardom Grenelom da je napredak Kosova i Srbije moguć samo kroz ekonomski razvoj i kao primer navodi svoju dobru saradnju sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

“Mi smo u to vreme identifikovali stubove ekonomske saradnje. Ne možemo pričati o ekonomskoj saradnji bez slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala. Mi smo imali puno tih sastanaka, između pošte, železnice, avio-prevoza. Samo ekonomija može da približi ljude, da vrati pomirenje i ojača saradnju. To je model Evrope, a mi se moramo osloboditi sami sebe, a onda i drugih. Na taj način možemo da kreiramo Zapadni Balkan koji će biit budućnost svih nas”, ističe bivši poredsednik Privredne komore Kosova.

Grdžaljiju ističe da se kroz dijalog i saradnju može obezbediti bolja perspektiva, atraktivna za investitore i stabilna za domaći biznis kako bi se vratilo poverenje mladog sveta.

“Jedan sam od prvih koji je podigao glas protiv takse na uvoz robe iz Srbije jer ta odluka nije ekonomski izanalizirana, a negativne posledice će narod plaćati u narednih pet do 15 godina. Politički Kosovo je izgubilo prijatelje koji su ga podržavale. Ekonomski gledano, postoje dva indikatora kojima se meri efekat te takse, da li imamo rast izvoza i pad uvoza, a u ovom slučaju je suprotno. Mi mislimo da smo oštetili Srbiju za 400 miliona evra, a tu istu robu narod je ovde platio 600 miliona. Proizveli smo inflaciju, postali smo jedna od najskupljih država u Evropi. Direktno smo pogodili i otežali život siromašnim ljudima jer su životne namirnice poskupele 30 do 35 odsto. Izgubili smo strane investitore, jer gde se grade takve barijere perspektiva i prosperitet brendova su nemogući”, navodi Grdžaljiju sve negativne posledice uvođenja takse.

Grđaliju navodi i da premijer Kosova Aljbin Kurti, kada  najavljuje recipročne mere umesto takse, pokušava da zaustavi ono što je uradila prošla vlada.

“Pritisak Amerike i evropskih država je veliki. Na koji način će taksa biti ukinuta videćemo. Spominje se taj reciprocitet ali nije jasno šta to znači i kako će biti primenjeno. Mi znamo da se između Prištine i Beograda u Briselu vodio dijalog o normalizaciji odnosa, potpisano je preko 40 raznih sporazuma za eliminisanje određenih barijera. Reciprocitet je primenjivanje svih tih sporazuma i da to bude u funkciji razvoja i približavanja. Mislim da će taksa u svakom slučaju ubrzo biti prošlost, šta god dalje bude ne može biti gore od ovoga”, kaže Grdžaljiju.

Izvor: Kosovo online

KiMGrdžaljijuobnavljanje železničkog saobraćajataksedijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva