:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 18, 2019   12:30

0

323

KM: Predavanje o dijabetesu na Medicinskom fakultetu

Najpoznatiji stručnjak za dijabetes u Srbiji prof.dr Nebojša Lalić,održao je predavanje na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici na temu arteroskleroza u dijabetesu, specifičnosti i klinički značaj. Predavanje je bilo od velikog značaja za studente i lekare.

 

Arteroskleroza,tj.promene ne krvnim sudvima, koju prouzrokuje šećerna bolest ima posebne karakteristike.između ostalog je i to što je ubrzana, istakao je prof.dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dijabetes nosi sa sobom ubrzan nastanak arteroskleroznih oboljenja, infarkta srca, infarkta mozga, perifernih bolesti,vaskularnih...

"Pokušaćemo da utvrdimo neke osnovne karakteristike toga na osnovu epidemioloških podataka, zatim koji bi bili mehanizmi toga, tu ima naših radova i konačno, u poslednje vreme ima mnogo novina  u oblasti mogućnosti lečenja i prevencije nastanka arteroskleroze, uporedo sa lečenjem dijabetesa", istakao je dr Lalić.

Velika je čast, kako za studente, tako i za lekare, što mogu da prisustvuju predavanju jednog od najeminentnijih stručnjaka interne endokrinologije.

"Predavanje je izuzetno značajno, s obzirom da za tematiku ima najaktuelniju bolest današnjice,a to je šećerna bolest,bitno je kako za studente medicine, za lekare svih specijalnosti, tako i za endokrinologe i uže subspecijaliste", naveo je dr Zlatan Elek.

"Puno smo naučili na ovom predavanju, srećni smo što smo prisustvovali, a studenti koji nisu bili tu, propustili su veliku lekciju", kaže studentkinja Danijela Vićentijević.

"Predavanja su od velikog značaja za sve koji su prisustvovali, pogotovo zato što je dijabetes jedno od najčešćih oboljenja i predstavlja veliki problem u medicini", ističe Slađan Trajković, student.


Medicinski fakultet Prištinskog univerziteta se trudi da studentima pruži što bolju edukaciju, pa zato često kao predavači gostuju eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Izvor: TV Most

Medisinski fakultetKosovska Mitrovicapredavanjedr Lalićdijabetes
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva