:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Septembar 13, 2020   21:02

0

296

Kosovo i Metohija, čije su srpske crkve

Uticajni prištinski list "Koha ditore" tvrdi da su Srbi prisvojili srednjovekovne albanske spomenike na Kosovu, navodeći da je srpska država kroz vekove pravoslavne crkve izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda. Ti navodi naišli su na oštre reakcije Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i predstavnika Vlade Srbije.

Prištinski list objavio je tekst albanskog istoričara Bedri Muhadrija, koji bez ikakve ograde tvrdi da su srednjovekovni manastiri Srpske pravoslavne crkve na Kosovu "drevni kako za autohtone Albance, tako i za Srbe, za koje kaže da su okupirali Kosovo.

Iz Eparhije raško-prizrenske su reagovali i ocenili da su tvrdnje prištinskog lista i autora teksta iznete u maniru otvorene propagande, bez ijednog argumenta koji potvrđuju nezavisni međunarodni istorijski izvori.

Jedan od manastira o kojima albanski istoričar govori je i Gračanica, sagrađen početkom 14. veka, zadužbina srpskog kralja Milutina. On u kontekst navodnog osvajanja tuđih manastira pominje i Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku.

U Eparhiji ističu da se poslednjim i ranijim tekstovima u albanskim medijima otvoreno i neskriveno širi etnička i verska mržnju prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini.

Ukazuju da je pored etničkog čišćenja 200.000 Srba i nealbanaca od 1999. godine naovamo, sada u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i njegove crkve i to na očigled međunarodne zajednice, a sa ciljem potpunog brisanja svakog traga srpskog postojanja koji se ovde vidi na svakom koraku kroz vekove.

U Eparhiji smatraju da pitanje zaštite svetinja treba pokrenuti u Briselskom dijalogu i da za pravoslavne svetinje treba obezbediti posebnu vrstu zaštite. 

Oštre reakcije iz Beograda 

Na tvrdnje iz Prištine reagovali su i nadležni u Beogradu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su srpska deca poslala najsnažniju poruku o tome čije su pravoslavne svetinje na KiM. 

"Srpska deca iz Kosovskog Pomoravlja dala su najsnažniji odgovor na pitanje čije su pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji. Srpski narod je kroz istoriju prošao kroz brojne golgote, ali nikad niko nije uspeo da mu otme dušu", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo kulture.

"Nažalost, svedoci smo ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na KiM posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i SPC u južnoj srpskoj pokrajini. I ovog puta apelujemo na međunarodnu zajednicu i organizacije da sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom", navedeno je u saopštenju.

Bez reagovanja iz Prištine 

Iz Prištine nema reagovanja niti suprotnih tonova koji se plasiraju u albanskim medijima. Najnovije tvrdnje u albanskim medijima su kontinuitet.

U Eparhiji raško-prizrenskoj ukazuju da albanski autori svetinje Srpske pravoslavne crkve vide kao najveću smetnju ostvarenju ideje etnički čistog albanskog Kosova.

Iz Eparhije još jednom podsećaju i pitaju zašto ni jedan albanski istoričar sa Kosova ne može da objasni činjenicu zašto su onda albanski ekstremisti tako nemilosrdno uništavali crkve i manastire ako su njihovi, zašto su lomili krstove, iskopavali hrišćanske grobove, skrnavili raspeća i ikone.

Izvor: RTS

Kosovo i MetohijacrkveSPCMArko Đurić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva