:

:

TV Most

clock

Novembar 05, 2021   17:00

0

203

Kosovska Mitrovica: Za Mitrovdan liturgija i rezanje slavskog kolača

Povodom obeležavanja gradske slave – Mitrovdana, u ponedeljak, 8. novembra, sa početkom u 8 časova, u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, biće služena sveta liturgija, a obaviće se i rezanje slavskog kolača.

Mitrovdanske svečanosti povodom obeležavanja gradske slave Sv. Dimitrija, izostale su ove godine zbog pandemije korona virusa. 

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao 306. godine zbog širenja hrišćanstva. 

Rođen je u Solunu u trećem veku posle Hrista za vreme cara Maksimilijana. 

Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovedao hrišćansku veru. 

Kada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen, a potom pogubljen. 

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Prema  predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je zato nazvan Mirotočivi.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se veruje u čudotvornu snagu njegovih moštiju.

Njegov kult je počeo da se širi u Rusiji u 12. veku, a 1581. proglašen je zaštitnikom Sibira.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovekovnoj Srbiji posvećeno mu je više od 120 hramova, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Praznik Sv. Velikomučenika Dimitrija obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom. 

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru. 

Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima

Mitrovdan se u narodu označava i kao doba godine kada počinje zima - hajduci su se tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMKosovska MitrovicaMitrovdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva