:

:

TV Most

Foto: Koha Ditore

clock

Novembar 05, 2019   14:16

0

134

Kurti: Režim je ubio Deharija, potrebna je nova, nepristrasna istraga

Vođa Samoopredjeljenja Aljbin Kurti je pred demonstrantima koji su se okupili ispred Državnog tužilaštva na 3. godišnjicu smrti Astrita Deharija rekao da je definitivno potrebna nova i nezavisna, nepristrasna, profesionalna i međunarodna istraga, piše Koha.

"Tri godine bez Astrita je puno. Prošlo je mnogo godina za sve nas. Svi smo bili šokirani tog dana kada su uhapsili Astrita. Bili smo šokirani kada su ga držali bez optužnice, kada su ga držali u zatvoru bez ispitivanja i rekli da ga više nikada nećemo videti “, započeo je Kurti svoje obraćanje.

Predsednik Samoopredeljenja je podsetio su Dehariju učinjene tri godine nepravde i prvobitno je optužio šefa policije u Peći za kojeg je rekao da je prvi lansirao laži o Deharijevoj smrti.

„U ćeliji A3 zatvora u Prizrenu ubili su nedužnog čoveka. Forenzička veštačenja otkrila su da je testiran na 11 vrsta lekova, a Astrii  nije izašao pozitivnan ni na jedan. Bio je potpuno zdrav. Prvi koji je u to vreme progovorio nije bio direktor zatvora, niti Ministarstvo pravde, već šef pećke regionalne policije Nedžmi Krasnići rekavši da je Astrit umro na putu. Lagao je o svakoj svojoj izjavi”, napomenuo je Kurti.

On je podsetio da je šef regionalne policije u Prizrenu rekao da je Astrit umro od predoziranja, a da je glavni tužilac Sulj Hodža ustanovio je da je Astrit umro bez ikakve istrage.

“To pokazuje da i policija i tužilac nisu sproveli pravdu, ali da je postojala namera pre pravde. Imali su tendencioznu nameru. U prištinskom izveštaju o obdukciji navedeno je da je uzrok smrti prekid disanja izazvan plastičnom bocom. Izveštaj sa švajcarskog instituta je to praktično odbacio i doneo je nove činjenice “, rekao je on.

Kurti je rekao da je sada potrebna nezavisna i profesionalna istraga, ne samo sa ubistvo Astrita već i proces nepravde.

"Astrit je ubijen od režima, jer nije mogao biti ispitivan. Na Kosovu je pravda sistema postala mesto zločina, u najgorem slučaju ubistvom Deharija“, rekao je lider Samoopredeljenja.

Održan protestni marš povodom treće godišnjice smrti Astrita Deharija

U Prištini je danas održan protestni marš povodom treće godišnjice od smrti aktiviste Pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija. Učesnici su marširali od Trga Skenderbeg do kancelarije Državnog tužilaštva Kosova, gde su održani i govori.

Lider Samoopreljenja Aljbin Kurti je tom prilikom izjavio da je neophodna nova nezavisna i profesionalna istraga u slučaju Deharija.

Reze Hodza, predstavnica civilnog društva je na protestnom maršu zatražila od državnih institucija da se pred lice pravde izvedu odgovorni za taj slučaj.  

Takođe, opština Priština, na čijem je čelu lider Socijaldemkratske partije Špend Ahmeti, simbolično je zaustavila danas rad na pet minuta u znak sećanja na Astrita Deharija.

Oglasio se i vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Hradinaj koji je pozvao na otkrivanje istine.

Aktivista Pokreta Samoopredeljenje Astrit Dehari 5. novembra 2016. pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Prizrenu. Nakon obdukcije i istrage tadašnji glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža je tada saopštio da se radi o samoubistvu.

Izvor: Kosovo online

KiMKurtiAstrit Dehari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva