:

:

TV Most

Foto: wikipedia/D.Ileshi

clock

Oktobar 23, 2019   10:12

0

212

Mediji: Prva hapšenja optuženih pred Specijalnim sudom ovih dana, a najkasnije do proleća

Organizacija ratnih veterana OVK očekuje prva hapšenja optuženih pred Specijalnim sudom u narednim danima, dok analitičari ocenjuju da bi optužnice mogle biti podignute tek posle formiranja vlade, ili čak na proleće sledeće godine.

Specijalni sud sa sedištem u Hagu poslednjih dana poslao je više poziva na saslušanje pripadnicima nekadašnje OVK, a u prištinskim medijima se najavljuje da bi veoma brzo moglo da usledi hapšenje optuženih.

Predstavnici Organizacije ratnih veterana OVK kažu da očekuju da će do novembra biti uhapšene četiri osobe, a predsednik te organizacije Hisni Gucati ne isključuje ni proteste na Kosovu.

Arton Demhasaj iz nevladine organizacije „Ustani" veruje, međutim, da bi prve optužnice Tužilaštva specijalnih veća u Hagu mogle da uslede tek posle formiranja Vlade Kosova.

„Ciklus termina za saslušanja u Specijalnom sudu bliži se kraju. Mislim da onog trenutka kada se formira vlada i kada se postigne politička stabilnost može doći do podizanja prvih optužnica i prvih hapšenja“, rekao je Demhasaj za  RTV Dukađini.

Anton Nrecaj iz Centra za pravnu pomoć́ i regionalni razvoj smatra, međutim, da optužnice neće biti podignute pre proleća sledeće godine.

„Najverovatnije, na osnovu onoga što vidimo, negde u rano proleće možda ćemo imati prve optužnice", rekao je Nrecaj.

Prištinski mediji navode da je Specijalizovano tužilaštvo do sada saslušalo u svojstvu optuženih oko 110 osoba, ali se spekuliše da je ukupan broj osoba koje je tužilaštvo pozvalo u svojstvu svedoka ili optuženog desetak puta veći.

Izvor: Kosovo online/Zeri.info

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva