:

:

TV Most

Foto: MZZP

clock

Jul 15, 2021   10:13

0

44

Ministar Rakić i šef Euleksa Vigemark razgovarali o vladavini prava i zakona na KiM

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se juče sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na KiM Lars-Gunar Vigemarkom.

Među razmotrenim pitanjima bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica.  Takođe se razgovaralo o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Kosovu i negativnim efektima pandemijeKovid-19 na vladavinu prava, saopšteno je iz kabineta ministra Rakića.

Rakić je istakao zabrinutost zbog čestih napada na Srbe i njihovu imovinu i ometanja procesa povratka. Naglasio je da napadi zabrinjavaju onoliko koliko ćutnja institucija koje treba da reaguju na iste.

”Vladavina prava i zakona je nešto što se mora poštovati. Kada je reč o povratku raseljenih i obezbeđivanju sigurnog okruženja za opstanak, moram da naglasim da se ne poštuju čak ni osnovni postulati vladavine prava u šta smo već duže vreme unazad uvereni.”, kazao je ministar Rakić.

Istakao je, da neko mora preuzeti odgovornost za sve negativno što se dešava, jer bez preuzimanja odgovornosti i ispravljanja grešaka iz prošlosti ne može doći do napretka u važnimsferama života i bolje razumevanje između dva naroda.

”Jedino iskrenim zalaganjem i većim uključivanjem manjinskih zajednica u procese odlučivanja može doći do pomaka u poštovanju ljudskih prava”, naglasio je ministar Rakić. 

Šef misije Vigemark je istakao da bi povećanje broja pripadnika Policije Kosova iz nevećinskih zajednica, posebno u nekim osetljivim lokalnim oblastima, mogao biti jedan od načina za smanjenje tenzija i izgradnju poverenja. Dalje je informisao ministra o angažmanu misije u praćenju zločina iz mržnje.

Tokom sastanka je spomenut i slučaj nedavnog hapšenja srpskog državljanina u Severnoj Makedoniji D.M. koji je raseljeno lice iz Prištine.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMRakićVigemarkvladavina prava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?