:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Jun 04, 2019   13:39

0

288

Nova kuća za Đorđeviće

Predstavnici dečjeg fonda “Sveti Sava” iz Skandinavije izgradili su novu kuću petočlanoj porodici Đorđević iz sela Močare kod Kosovske Kamenice. Ključeve su uručili članovi Upravnog odbora ove organizacije. 

Kada su Đorđeviće prvi put posetili Vlado i Milena Maraković iz Republike Srpske koji rade u Švedskoj, videli su da ova porodica živi u staroj kući bez osnovnoh uslova za život. Za samo nekoliko meseci od prve posete Đorđevići su dobili novu kuću. 

“Ideja se rodila sasvim slučajno. Ja sam bio ovde pre nekih šest meseci, posetili smo porodicu Đorđević i videli u kakvim uslovima žive, dvoje dece, treće je tada bilo na putu, a živeli su u jako teškim uslovima u staroj kući. Kada sam se vratio u Švedsku to sam predočio našim članovima i eto od neplanirane posete došlo je do izgradnje ove kuće”, kaže  Vlado Maraković, član dečjeg fonda “Sveti Sava” iz Skandinavije.

Novoj kući su se obradovali svi članovi porodice. Petogodišnji Mihajlo, trogodišnji David i jednoipomesečna Krisitina u novoj kući će imati bolje uslove za odrastanje.

Tridesetrogodišnji  Saša Đorđević iz Močara zahvalan je članovima ove organizacije. Kaže da je srećan što su dobili kuću. 

“Ja sam zahvalan, živim od socijalne pomoći. Obrađujem nešto malo zemlje, jer nemam više”, kaže Đorđević i napominje da bi mu dobro došlo kada bi negde pronašao posao.

Internacionalno dobrotvorna organizacija Dečji fond “Sveti Sava” iz Skandinavije osnovana je 2013.godine podržana je od članova SPC “Sveti Vasilije Veliki” u Helsingborgu, broji desetak članova i stotinu redovnih donatora. Nastala je na inicijativu Milene Maraković, koja je smatrala da organizovano mogu više da pomognu. Pomažu ljudima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

“Smatrali smo da je to naša hrišćanska, ljudska i moralna obaveza da mi koji imamo više pomognemo onima koji nemaju. I tako došla je ideja. Bolje je organizovano u grupi, više se skupi i mnogo više pomogne, nego pojedinačno. Mada ni pojedinačno nije loše. Mi smo pomagali i ranije, ovde onde i svi naši ljudi pomažu u to sam sigurna”, rekla je  Milena Maraković, inicijator nastanka dečjeg fonda “Sveti Sava” iz Skandinavije.

Kuću od 63 kvadrata je sagradila firma "Izmornik" iz Velikog Ropotova, a vrednost projekta je 14.000 evra. Osveštenje kuće izvršio je kamenički sveštenik  Dragiša Jerinić. U Močaru, planinskom mestu na krajnem istoku Kosova danas živi oko tridesetak  Srba, pre 1999. godine bilo ih je oko šezdesetak.

Izvor: RTV Puls

Nova kućaĐorđevići
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva