:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2023   8:04

0

152

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, završen sastanak Petkovića sa Lajčakom

U Briselu je završen bilateralni sastanak između delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petrom Petkovićem i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegovog tima.

12:52 - Završen sastanak Petkovića i Lajčaka, glavna tema izrada Statuta ZSO

Završen je bilateralni sastanak između delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petrom Petkovićem i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegovog tima.

Sastanak je trajao duže od dva sata.

Kako javklja dopisnik T a n j u g a glavna tema bila je izrada Statuta ZSO.

Paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i o energetici.

Nakon sastanka sa delegacijom Beograda Lajčak se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, a kako je ranije najavljeno, posle tog sastanka moglo bi da dođe do trilateralnog sastanka dve delegacije sa evropskim specijalnim izaslanikom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković doputovao je sa timom od 18 eksperata u Brisel, gde se danas održava nova runda dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

Predviđeni su razgovori o Statutu ZSO, energetici, nestalima.

Petar Petković je ranije, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka u Beogradu, izjavio da razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na zajednicu, a pre svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja ZSO ima, u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine.

"To se odnosi i na zdravstvo i školstvo i prostorno planiranje i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO", istakao je Petković.

Dve strane su prethodno bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.

Izvor: T a n j u g, RTS

KiMdijalog Beograda i PrištinePetkovićBrisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva