:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Septembar 21, 2021   8:01

0

51

Osmani: EU da izvrši pritisak na Srbiju jer krši sporazum

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da je Srbija ta koja je jednostrano delovala od 2016. godine i koja krši sporazume iz Brisela, a ne Kosovo*.

Osmani je na Fejsbuku pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da "odmah prekine s provokacijama Kosova* i zloupotrebom građana u političke svrhe".

"Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i nastavlja da ne sprovodi", napisala je Osmani, reagujući na zahtev EU da Beograd i Priština smire tenzije povodom novonastale situacije na severu KiM zbog uvođenja mera reciprociteta.

Ona je ocenila da se mere reciprociteta po pitanju registarskih tablica ne mogu smatrati jednostranom akcijom već delovanjem u skladu sa potpisanim sporazumima koje bi, kako je navela, trebalo da zahteva i EU.

Osmani tvrdi i da "ilegalne srpske strukture" koje se, kako navodi, finansiraju iz Srbije i primaju naloge iz Srbije, "preduzimaju radnje kojima ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona".

"Srbija prema nepromenjenom receptu iz prošlosti koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju", tvrdi Osmani.

Ona je dodala da nijedna vrsta pretnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, a u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost.

"Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je zbog isteka roka sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zloupotrebljavaju lokalne Srbe", tvrdi Osmani.

Osmani je ocenila da "destabilizujuća politika Srbije" na KiM i u regionu i njeni "hegemonisticki ciljevi" za razvoj "tzv. srpskog sveta" predstavljaju povratak politici Srbije iz devedesetih.

Izvor: Танјуг

KiMOsmanitabliceBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva