:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2021   14:58

0

46

Petković: Poslednjim izjavama da neće formirati ZSO, Kurti poništava dijalog i ponižava EU i SAD

Najnovijim porukama da neće formirati Zajednicu srpskih opština Aljbin Kurti ne samo da poništava dijalog, već direktno ponižava i one koji su se poslednjih dana založili za formiranje ZSO - Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, reagujući na izjavu Aljbina Kurtija da sporazum o ZSO ne može da se sprovede. 

"Samo se Srbima na KiM brani pravo na život, pod izgovorom da su etničke zajednice neprihvatljive. To je čista uvreda prema svim proteranim Srbima, jer su danas sredine i gradovi u kojima žive Albanci etnički čista mesta, poput Đakovice, Suve Reke, Peći, Prištine", naveo je Petković.. 

On je ukazao da ukoliko je "istinsko i nedvosmisleno opredeljenje i međunarodne javnosti da se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju za pregovaračkim stolom, neobičnu pažnju u njihovoj javnosti i uglednim nemačkim i britanskim medijima dobijaju Kurtijeve poruke koje urušavaju i svaku mogućnost razgovora i dogovora". 

"Jasno je da takve najave Kurtiju služe, pored ostalog, i za unutrašnju političku borbu pred drugi krug lokalnih izbora i da Kurti svakodnevnom konfrontacijom sa zvaničnim Beogradom i srpskim narodom u pokrajini pokušava sebi da obezbedi čvrste pozicije u Prištini i stvori utisak nekakvog političkog kontinuiteta sa periodom 2013. godine", ocenio je Petković. 

Međutim, nedopustivo je i sramotno da Kurti demonstrira samovolju i osionost kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu i da to čini bez ikakvih sankcija, upravo onih koji su garanti sprovođenja potpisanog. 

"Nema sumnje da se Kurti pita, ne samo da ne bi bilo Zajednice srpskih opština, nego ne bi bilo ni Srba na Kosovu i Metohiji. Međutim, mi mu to nikada nećemo dozvoliti i istrajno i odlučno ćemo se boriti za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini. 

Takvim stavovima Kurti očigledno hrabri i svog istomišljenika u Beogradu Dragana Đilasa koji je spreman i okean da preleti samo da nanese štetu sopstvenim narodu i pokuša da kriminalizuje onaj izuzetno hrabar i odvažan deo srpskog naroda koji istrajava na Kosovu i Metohiji", zaključioje direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kurti ponovio da nema sprovođenja sporazuma o ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas da sporazum o Zajednici srpskih opština ne može da se sprovede, "jer to nije dozvoljeno Ustavom". U intervjuu za Dojče vele, Kurti je ponovio i tvrdnju da bi zajednica na etničkoj osnovi bila "Republika Srpska na Kosovu".

"To je urađeno u Dejtonu, gde je izgrađena Republika Srpska koja je tu za Beograd, a ne za Srbe. Slično to žele i na Kosovu. Beograd na sličan način želi da na Kosovu ima državu koja se neće zvati republika već ZSO", rekao je Kurti.

Tvrdi da je 2013. godine bilo pritisaka na kosovske poslanike da usvoje sporazum o ZSO i navodi da su danas na čelu institucija u Prištini tri osobe koje su tada bile protiv tog sporazuma, a to su pored njega i predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Glauk Konjufca.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPetkovićKurtiZSOEUSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva