:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Novembar 03, 2021   17:38

0

140

Samoopredeljenje na trećem mestu po broju odbornika u lokalnim skupštinama na KiM

Vladajući pokret Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija treća je stranka po ukupnom broju osvojenih odborničkih mesta u lokalnim skupštinama na izborima održanim 17. oktobra na Kosovu I Metohiji.

Prema konačnim rezulatatima Centralne izborne komisije Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova, dve najjače opozicione stranke u kosovskom parlamentu, osvojile su najviše, po 206 odbornika u 28 opština i kojima albanska i druge nesrpske zajednice čine većinu.

U deset opština sa srpskom većinom najviše odbornika osvojila je Srpska lista, ukupno 147, a u pojedinim sredinama, poput Leposavića i Raniluga, u skupštinama biće samo njenih odbornika.

Pokret Samoopredeljenje obezbedio je 193 odborničkih mesta u skupštinama 28 opština. Najviše odbornika dobio je u Kosovskoj Kamenici, Prištini i Prizrenu, ali bez ubedljive većine u skupštinama tih opština.

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) dobila je ukupno 120 odbornika, Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) 21 mandat, Alijansa novo Kosovo imaće osam odbornika, dok će nezavisna lista Bekim Jašari u Srbici imati 10 mesta.

U prvom krugu lokalnih izbora kandidati pokreta Samoopredeljenje za predsednike opština nisu pobedili ni u jednoj sredini.

U drugom krugu, 14. novembra, pokret Aljbina Kurtija imaće kandidate u 12 od 21 opštine u kojima se izbori ponavljaju.

Izvor: RTS

KiMizboriSamoopredeljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva