:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2022   16:58

0

130

Smajlović: Zapad nije ništa uradio za Kosovo osim što ih je priznao

Ugledna novinarka Ljiljana Smajlović poručila je da Zapad nije uradio ništa za Kosovo osim što ga je priznao, dok programski direktor Demostata Zoran Panović smatra da je opsednutost Zapada Kosovom veoma čudna, prenosi Euronjuz.

"Šta je Zapad uradio za Kosovo osim što su ih priznali? Kosovo još nije dobilo viznu liberalizaciju. Njima su rekli da su ispunili sve uslove...To je ovo o čemu govorimo, da nema želje u evropskim prestonicama da se išta proširuje", izjavila Smajlović.

Naglašava da Evropska unija nije spremna za proširenje, i kao razlog navodi to što je, kako kaže, "reč 'proširenje' nestala iz retorike, pa se sada govori o 'evropskoj perspektivi', što ne znači ništa".

"Mi smo napušten region, i oni se samo sobom bave. Zato je moja teza da su to sve samo izgovori", zaključila je Smajlović.

Zoran Panović je poručio da mu je zaista nekada čudna tolika opsesija Zapada Kosovom.

"Kad pogledamo Kipar koji je ušao u EU, a koji ima faktički duplu državu. To prvo, a drugo, ako je toliko maligan ruski uticaj, zašto nema neki model da se ovaj deo Balkana integriše u EU? Paradoksalno je da naš najveći ekonomski partner nije naš saveznik, a kamoli da Nemačka bude naš patron za EU, jer je svaka zemlja koja je ulazila imala patrona. Mi ga nemamo, i pitanje je da li ćemo da imati", kaže Panović.

On dodaje da je Srbija 2018. godine bila "apsolutno raspoložena za ozbiljan kompromis na Kosovu", i da su iz Beograda u prošlosti slati signali da je spreman na "jednu vrstu časnog kompromisa".

Smajlović napominje da se po Evropi o Kosovu govori kao o potencijalnom otvaranju novog fronta, i da se "dobar deo vremena provodi govoreći da bi Rusija mogla da iskoristi to", a  kada bi se bilo šta desilo na severu Kosova, kako kaže, svi bi rekli "evo Rusija ih je nagovorila".

"Sankcijama Rusiji mi ne bismo ništa dobili, ali bi Šolc rekao da je uspeo da razdvoji Srbiju. Mislim da ne treba da uvodimo sankcije, jer bismo samo sebi uveli štetu", dodala je Smajlović.

Ona je istakla da Srbija ne samo da nije uvela sankcije Rusiji, već se u našoj zemlji još uvek može čitati šta kaže ruska strana, pošto Raša Tudej i Sputnjik nisu zabranjeni.

"To ne postoji u Evropi. Sedite i čitajte malo zapadne televizije. To nije ništa kao kod nas",  rekla je Ljiljana Smajlović.

Takođe je podsetila i na izjavu pape Franje da je "NATO lajao pred vratima Rusije", i istakla da je mali broj medija na zapadu preneo reči poglavara Vatikana.

Ukazala je i na to da su mnogi investitori delom došli u Srbiju zbog jeftinijih cena gasa i struje, i da postoji šansa da oni odu ukoliko ti povoljni uslovi iščeznu, pa samim tim Srbija "može da izgubi i na mostu i na ćupriji".

Izvor: Kosovo online/Euronjuz; Foto: Sputnik

KiMLjiljana Smajlović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva