:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2024   16:57

0

36

Stano: Implementaciju sporazuma Beograda i Prištine rešavati na najvišem nivou

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da bi implementacija sporazuma Beograda i Prištine trebalo da se rešava na najvišem nivou.

"Implementacija sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i zahtevi za dodatnu formalizaciju, trebalo bi da se rešavaju od strane lidera na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga", rekao je Stano za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da je u utorak specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak bio domaćin dijaloga na tehničkom nivou sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine i da su razgovarali i o pronalasku rešenja za ljude koji su pogođeni zadnjom odlukom CBK o zabrani dinara.

Kako je rekao taj sastanak je bio važan kako bi se utvrdile neke činjenice i pojasnila neka pitanja.

"Strane su se usaglasile da će razgovore o tom pitanju nastaviti u ponedeljak 25. marta, s ciljem da raspravljaju o konkretnim predlozima o pronalasku kratkoročnog rešenja", rekao je Stano. 

Nakon juče održanog sastanka glavni pregovarač Beograda i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je za Srbiju važno da u dijalogu  sa Prištinom nađe rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Pogovorila i o svemu što otežava opstanak Srba na Kosovu.

Rekao je da je prva stvar na kojoj su insistirali bilo formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, a drugo važno pitanje je pitanje dinara obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

Izvor: T a n j u g

KosovoStanodijalog Beograda i PrištinedinarCBK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva