:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2020   15:28

0

263

Svetosavska akademija održana u Gračanici

Svečana Svetosavska akademija, koju organizuje Kuluturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije, održana je u Domu kulture u Gračanici. Prisutnima se najpre obratio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, koji je istakao da je priča o obrazovanju uvek bila priča o sudaru generacija i poručio da bi svi trebali da sledimo Svetosavske primere.

„Da bi smo dosegli vrednosti koje je na ovom prostoru pre osam vekova utemeljio Rastko Nemanjić pokazujući da se u najtežim vremenima situacija može preokrenuti na način da se postave temelji snažne, dragocene i trajne ustanove, moramo neprekidno da učimo iz Svetosavskih primera i tu najvažniju lekciju moramo da savladamo“, poručio je Popović.

On je napomenuo da će Opština Gračanica raditi na unapređenju uslova školovanja i rešavanju problema sa kojima se svakodnevno susreću prosvetni radnici i učenici.

Besedu o Svetom Savi kazaivala je prof.dr Danica Andrejević, koja je naglasila da je veoma časno pokloniti se živim senima jedne od najvećih ikona Srpskog naroda – Svetom Savi.

„U duhovnom i svetovnom smislu on je otac svemu našemu, saboroumlju, genskoj memoriji, bazičnoj istini, jedan od najdragocenijih stubova srpske istorije, tradicije, kulture i civilizacije. Sveti Sava je zavredeo nebesko postojanje, a svetost i svetlost njegovog lika raste vekovima jer Rastko i jeste golemi hrast, koji raste kao drvo života u vertikali Srpskog naroda, kao svetska osa našeg saopstva“, kazala je u besedi prof. dr Andrejević.

Nagrada „Đorđe Lekić“, koju Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije tradicionalno uručuje za izuzetan doprinos u obrazovanju, po odluci žirija, pripala je Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ iz Stanišora i profesoru Stanislavu Kojiću iz Vrbovca kod Vitine.

Ovogodišnju Svetosavsku akademiju svojim nastupima uveličali su učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Lapljeg Sela i KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara.

Na ovoj manifestaciji, koju su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, opština Gračanica i Dom kulture, svojim najvernijim čitaocima nagradu „Čitalačko slovo“ dodelila je i Narodna biblioteka u Gračanici.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaSvetosavska akademija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva