:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2015   12:05

0

119

Teško je prikupljati dokaze na Kosovu

On je, govoreći u intervjuu za "Dojče vele" o izazovima za budući Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, ocenio da je vreme svakako radilo za počinioce jer je, kako ističe, veoma teško prikupljati dokaze nakon toliko vremena, pogotovu jer će se tu umnogome raditi o iskazima svedoka.

Upitan da li ovaj sud može da uspe u zaštiti svedoka u kojoj je omanuo i Euleks, austrijski profesor ukazuje da je Kosovo prilično malo po površini i broju stanovnika, te da je tamo teško uspostaviti efikasan sistem zaštite svedoka.

"Sumnjam da jedan međunarodni sud može da reši pitanje u kojem nije uspeo ni Euleks", kaže on.

Marko smatra da Specijalni sud mora biti uspostavljen prema primeru Haškog tribunala i ocenjuje da će, verovatno, imati sličnu organizaciju što se tiče tužilaštva i samog suda.

"Time će biti ispunjeni pravni i organizacioni preduslovi za funkcionisanje. Takvi sudovi se, naravno, koncentrišu na pojedinačne slučajeve, što znači da moraju postojati osnovane sumnje prema konkretnim osobama", objašnjava Marko.

Smatra, međutim, da će se taj sud suočiti sa istim problemom koji je imao i Haški tribunal jer će, kako navodi, moći da se procesuiraju samo pojedinci, a ne i Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) kao organizacija.

"Stoga uvek treba primetiti da se ovde ne radi o kolektivnoj krivici. Ne postoji mogućnost da se sud bavi kolektivnom krivicom na bilo koji način", predočava austrijski profesor i dodaje da je Haški tribunal potpuno omanuo na tom planu te da je insinuacija da se radi o kolektivnoj krivici bila kontraproduktivna za rad suda.

Marko izražava nadu da će sudska obrada pojedinih slučajeva doprineti da na površinu izađu činjenice koje bi mogle da rasvetle prošlost, ali upozorava da je veliko pitanje kako će to onda mediji interpretirati, posebno na Kosovu, ali i u inostranstvu.

"Između fakata i interpretacije može biti ogromnih razlika, što vidimo po tome što Slobodan Milošević ili Radovan Karadžić do danas predstavljaju junake za deo srpskog društva", zaključuje austrijski pravnik i politikolog, koji je dekan Pravnog fakulteta u Gracu i gostujući profesor na brojnim fakultetima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva