:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2024   21:31

0

131

Vučević o Kurtijevom zahtevu za jačanje Nato trupa: Nemoguće da Srbija izvrši invaziju na sopstvenu zemlju i državu

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Velika Britanija treba da pojača svoje trupe u okviru Nato misije na Kosovu i pojasnio da Srbija nikome ne predstavlja pretnju u regionu, kao i da su Kurtijevi strahovi neosnovani jer je nemoguće da izvrši invaziju na sopstvenu teritoriju i državu, pišu Novosti.

"Ta stipulacija koju je koristio Kurti je vrlo opasna. On pocrtava da je Srbija neka agresorska snaga koja je spremna da izvrši invaziju na sve na Balkanu i da su trupe Nato pakta simbolične, odnosno da nemaju dovoljan kapacitet po njegovom tumačenju. Interesantno je da baš akcentovano, odnosno, pozvao je Britance da pojačaju svoje prisustvo da bi se eto, zaboga, sprečilo ono što Srbija sprema, a to je neka invazija. Niti spremamo invaziju, niti se spremamo za ratove i sukobe. Uvek se spremamo da branimo svoju državu", rekao je Vučević.

On je pojasnio da su Kurtijevi strahovi neopravdani s obzirom na to da je nemoguće izvršiti invaziju na sopstvenu zemlju i državu.

"Po slovu i duhu međunarodnog javnog prava Kosovo i Metohija su deo Srbije, tako da ne može biti nikakve invazije. Nemamo nikakve ni skrivene, ni tajne planove koje Kurti na neki neverovatan način otkriva", poručio je Vučević.

Međunarodno pravo sahranjeno 1999, ali oni koji su to učinili, neće hteti to da čuju

Vučević izjavio je  da je pitanje da li će Zapad dozvoliti održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom 25 godina od Nato bombardovanja SRJ, koju je inicirala Rusija, ali da bi bilo dobro da se čuje glas Srbije, a svet podseti na to kada je zapravo otvorena Pandorina kutija.

"Pitanje je da li će zemlje kolektivnog Zapada dozvoliti da se sednica održi, ali naši predstavnici će biti tamo. Idemo u nadi da će sednica biti održana", rekao je Vučević novinarima, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji Ministarstva odbrane sa Istorijskim institutom.

Vučević je istakao da bi to mogla da bude dobra prilika da Srbija podseti sveukupnu svetsku javnost kada je otvorena Pandorina kutija, kada je počeo pakao koji se danas u svetu dešava i da je kraj međunarodnog javnog prava počeo upravo na Kosovu.

"Da li će to neko hteti da čuje od onih koji su to sprovodili? Nisam siguran. Da li njih to briga? Ne. Mislim da im je neprijatno da čuju, a da to utiče na njihove pozicije ili način razmišljanja… Ne bih se kladio u to", jasan je Vučević.

Istakao je da je, svakako, dobro i korisno da se glas Srbije čuje.

"Da kažemo da postoji jedna država gde ste slomili međunarodno javno pravo, na koje se danas pozivate u nekim drugim delovima sveta. Sami ste ga uništili i sahranili marta 1999, pa do dana današnjeg… Sve što ste radili, otimajući deo teritorije suverenoj zemlji, članici Ujedinjenih nacija", rekao je Vučević.

Izvor: Kosovo online/Novosti; Foto: T a n j u g

KosovoVučevićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva